Project Description

SOCOTRA – AZ INDIAI-ÓCEÁN KINCSE

A TÚRA IDEJE: 2019 Tél – lehetőség szerint

A TÚRA HOSSZA: 11 nap

LÉTSZÁM: Minimum 8 – Maximum 12 fő

INDULÁS, ÉRKEZÉS: Dubai Repülőtér

A TÚRA ÁRA: 2580 USD

AZ ÁR TARTALMAZZA:

Az összes szállást
Napi háromszori étkezést
A túra összes programjának költségét
Minden szárazföldi utazást
A nemzeti parkok belépődíját
Az összes belépőjegyet
Nemzetközi túravezetőt
Valamennyi állami adót és illetéket
Költségét fotós oktatást- és segítségnyújtást
A belföldi járatok viteldíját

AZ ÁR NEM TARTALMAZZA:

A nemzetközi járatok árát
A biztosítások díját
A személyes igények költségtérítését
A vízumdíjakat
Minden más, a fentiekben nem említett díjat

A Jemenhez tartozó Socotra az Ádeni-öböl igazgyöngye. Az égkék óceán által körülölelt, valaha Afrikához tartozó apró sziget teljes egészében a világörökség része.

Socotra – vagy ahogy mostanság emlegetik az „új Galápagos” – valóságos édenkert az állat-és növényvilág szerelmeseinek. Az ökoszisztéma egyharmada olyan fajokból áll, amelyeket ma már csak itt csodálhatunk meg. Külön kuriózum, hogy az itt élő állatok cseppet sem félnek az embertől: számukra csupán kíváncsi kétlábúak vagyunk, akik elől fölösleges elrejtőzni.

Socotrai fotós túránk 11 napnyi mesés kikapcsolódást jelent mindazoknak, akik imádják a kalandokat, rajonganak a varázslatos tájakért, bolondulnak a természetért és – nem utolsó sorban – a fényképezés megszállottjai.

1. NAP

Találkozó a Dubai Repülőtéren, majd egy helyi járattal közösen átrepülünk Socotrára. A repülőgép a sziget egyetlen városában, Hadibuban landol. Az út fáradalmait enyhítendő néhány órát eltöltünk a helyi Adeeb öko-kempingben, majd ebéd után tovább indulunk a földöntúli szépségű Arher-parthoz.

Socotra számtalan különleges madárfajnak ad otthont. Itt található többek között a világ egyik legnagyobb számú dögevő populációja. A gyakran hófehér tollakkal ékeskedő egyiptomi keselyű üde színfolt a tengerkék égbolton. És bár a „dögevő” nem épp a legbarátságosabb jelző egy csőrősre, ezek a keselyűk szelídek. Szinte az egész szigetet benépesítik, így bőven van lehetőség arra, hogy a túra végére mindenki elsajátítsa a profi madárfotózás rejtelmeit.

A kempinget elhagyva autóval folytatjuk utunkat a part mentén, természetesen temérdek megállót közbeiktatva, hiszen Socotra ezerarcú növényvilágát mindenképp érdemes lencsevégre kapni. Az itteni flóra legizgalmasabb képviselői a száraz éghajlattal dacoló uborkafa (az egyetlen fa a tökfélék családjában), a socotrai sivatagi rózsa, valamint az igen találó nevet viselő sárkányvérfa, amelynek vörös nedvét – a sárkányvért – festékként használják.

Socotra híres, 150 méter magas homokdűnéit még napnyugta előtt elérjük. Az egyedi képződményeket a nyugati szél hordta a sziklák széléhez. A tekintélyt parancsoló homokdűnék megmászása, illetve az Arab-tengerben való fürdés után vezetőink segítségével kiválasztjuk a sátorozásra alkalmas helyet, és a horizonton alábukó narancsvörös napsugarak táncában gyönyörködve elfogyasztjuk első közös, helyben készített vacsoránkat.

Közlekedés: bérelt terepjárókkal.
Szállás: sátorozás a tengerparton.
Ellátás: helyi konyha a kempingben.

2. NAP

Opcionális hajnali fotózás után elindulunk Di Hamri Tenger Rezervátum felé.
Még a reggeli időjárásban érdemes felfedezni Socotra legnagyobb
barlangját, a Hoq barlangot.

Socotra legnagyobb barlangját, a Hoq-barlangot leginkább reggel érdemes szemügyre venni. A hegy tetején megbújó barlang száját nem egyszerű megközelíteni. Az odavezető két és fél órás túra fárasztó, de a fenti látványért cserébe többszörösen megéri legyőzni az emelkedőket.

A barlangrendszer legalább 10 kilométer hosszú, de mi csak egy 2 kilométeres sétát teszünk. Szemügyre vesszük az álló- és függő cseppköveket, valamint a föld alatt elterülő karszt-tavat.

Délután szabad a vásár: aki szeretne, visszamehet a partra pihenni, a búvárkodás szerelmesei pedig merülhetnek néhány órát. Különleges elhelyezkedésének köszönhetően Socotra a búvárok földi Paradicsoma. A sziget egy víz alatti „csomópontnál” található, így a part menti korallzátonyban együtt ficánkolnak a Vörös-tenger, az Arab-tenger, valamint a Csendes-óceán kopoltyúsai. Ha szerencsénk van, a színes uszonyosok mellett barrakudát és szirticápát is láthatunk.

Az éjszakát a Dihamri kempingben töltjük.

Szállás: Dihamri öko-kemping, sátor
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

3. NAP

Reggel Homhil felé indulunk tovább, ami körülbelül 90 percnyi autóútra található a kempingtől. A Homhil Környezetvédelmi Terület megközelítése már önmagában is nagy kaland, hiszen a terepjáróknak egy meredek, szakadékokkal tarkított terepen kell átverekedniük magukat. Aggodalomra azonban semmi ok: a helyi sofőrök úgy ismerik az útvonalat, akár a tenyerüket.

A különleges növények kedvelői imádni fogják Homhilt, hiszen ez a legalkalmasabb hely a bódító illatú tömjén fák, valamint az egyedülálló lombkoronájú sárkányfa megtekintésére. Mivel mindkét faj a fás szárúak különleges képviselői közé tartozik, mindenképp érdemes lencsevégre kapni őket.

Terveink szerint még ebédidő előtt visszaérünk a kempingbe, ahonnan egy 20 perces kellemes sétával megközelítjük a térség egyik természetes fürdőhelyét, a völgybe nyúló vádit. (A vádi olyan sivatagi vízmosás vagy kiszáradt folyómeder, amelyben csak nagy esőzések idején van víz).

A kempingbe visszasétálva megebédelünk, a délutánt pedig mindenki kedve szerint töltheti el. Érdemes föltúrázni a völgyet körülölelő hegyek egyikére, mert a csúcsokról bámulatos panoráma tárul elénk.

Szállás: Dihamri öko-kemping, sátor
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

4. NAP

A kiadós alvás után kiadós reggelivel indítjuk a napot, majd ismét nyakunkba vesszük a szigetet, és elindulunk a Momi-fennsík felé. A jól csengő elnevezés egy hatalmas kősivatagot takar, ahol a homokszemcsék tengerében megcsodálhatjuk a lenyűgöző sziromcsodákkal büszkélkedő sivatagi rózsákat.

A negyedik napra két homoktúra is jut, hiszen a Momi-fennsíkon tett séta után szó szerint átszeljük a szigetet, hogy eljussunk a túlsó partjához, ahol a zafír- és smaragdszínben ringatózó hullámok találkoznak Aomak hófehér homoksivatagával. A természet itt is egyedülálló fény- és színorgiával kényeztet bennünket, ami – azon túl, hogy szemet gyönyörködtető látvány – jó alkalmat nyújt arra, hogy kicsit jobban megismerkedjünk a fotózás és a fény kapcsolatával.

A parton lévő Aomak kempingben elköltött ebédet követően túrázni indulunk az Aomak sivatag vakító homokrengetegébe. Mindenképp megcsodáljuk a napnyugtát, amely itt a legszebb a szigeten. A tűzvörös napsugarak és a hófehér homok találkozása elragadó fényjátékot eredményez.

Este a kempingben térünk nyugovóra, de a kaland-kedvelők akár a sivatagban is sátrat verhetnek. Nincs annál különlegesebb érzés, mint feltekinteni a pislákoló csillagokkal teli égboltra, majd bevackolódni a sátorban, és hagyni, hogy magával ragadjon az álom. Jobb is, ha alaposan kipihenjük magunkat, mert másnap korán kelünk.

Szállás: Aomak kemping, sátor
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

5. NAP

Kora reggel megreggelizünk, hogy időben elindulhassunk Aomakból a socotrai hegyek ölelésében elterülő Diksam-fennsíkhoz. Itt találhatóak a sziget legszebb mészkőképződményei.

Kihagyhatatlan látványosság a fennsíkot 700 méter hosszan átszelő Diksam-szoros. Két széle kitűnő túraútvonal, hiszen a magasból pazar kilátás nyílik a sárkányfák erdejeire.

Diksamban található a világ utolsó sárkányfa erdője. Miközben a helyiek vezetésével kisebb sétát teszünk a szokatlan lombkoronájú faóriások között, azt is megtudhatjuk, hogyan gyűjtötték – és gyűjtik ma is – a sárkányfák vérvörös gyantáját.

Az éjszakát a Diksam-fennsíkon töltjük, de mielőtt nyugovóra térnénk, bőven jut időnk arra, hogy lefényképezhessük a határtalan csillagos ég alatt elterülő tájat.

Szállás: sátorozás a Diksam-fennsík kempingjében
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

6. NAP

Túránk következő állomása a Daharo Kanyon, majd a Diksam-fennsík. A sziklás, kopár fennsíkot elhagyva az út egy 400 méterrel mélyebben elhelyezkedő hasadékba vezet, ahol a természet ismét új arcát mutatja felénk. Idelent, a völgyben buja növénytakaró borítja a talajt, fölötte pedig dús levelű pálmafák sorakoznak. A sziget ezen részén két különleges madárfajt is szemügyre vehetünk: a grafitszürke és halványsárga tollakkal ékeskedő sárgahasú lombgalambot és az égkék tollpihékkel tűzdelt pálmagerlét. A pálmafák árnyékos tövében kipihenjük az út fáradalmait, majd egy kellemes piknik után megmártózunk az itteni vádik valamelyikében.

Délután ismét terepjárókba ülünk, és felkaptatunk a kanyon túloldalán található Firmhinbe, ahol felkeressük a sárkányfák szentélyét. Ez a különleges fa fajta itt található legnagyobb számban és sűrűségben.

Szállás: sátorozás a Diksam-fennsík kempingjében
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

7. NAP

Reggeli után elindulunk a Scant-hegységbe, amelynek csipkézett vonulatai már messziről látszanak. A Scant-hegységben kétségkívül egyedülálló élményt nyújt a túrázás – és persze a fotózás is – ám mivel a terep nem a legkönnyebb, a kirándulást csak azoknak ajánljuk, akiknek vérében van a kalandvágy.

A sárkányvérfák árnyékában elköltött ebéd után bőven jut idő a fényképezésre. Napnyugta után visszatérünk a kempingbe, ahol a közösen elfogyasztott vacsora után ismét a sátrakban éjszakázunk.

Szállás: sátorozás Firmhin
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben
Túra: opcionális

8. NAP

Ebédre megérkezünk Qalansyah-ba, ahol az azúrkék tenger hullámai lágyan omlanak a hófehér homokos partra. Az itt élők többségének megélhetése két pilléren nyugszik: részben a datolyaültetvényekből származó bevételen, részben pedig az óceán adományain.

Következő állomásunk a közeli Detwah-lagúna, amelynek sekély vizében a helyiek régebben lándzsával vadásztak a rájákra. Mivel a tenger eme szokatlan formájú élőlényei napjainkban is szívesen tanyáznak a part közelében, jó esély van arra, hogy séta közben megpillanthatunk néhányat.

A Detwah-lagúna bebarangolása után visszatérünk a kempingbe vacsorázni. Ezt követően fakultatív program egy könnyű éjszakai túra a környező dombok egyikére, ahonnan madártávlatból is megcsodálhatjuk a csillagok vigyázó szeme alatt szunnyadó lagúnát. Az esti séta kiváló alkalom arra, hogy jobban megismerkedjünk az éjszakai fényképezés rejtelmeivel.

Szállás: sátorozás
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

9. NAP

Reggeli után újabb izgalmas kaland vár ránk, ezúttal a nyílt vízen. A sziklákkal szegélyezett nyugati part mentén haladva halászcsónakokkal elhajózunk a lélegzetelállító szépségű Shuab öbölhöz. Az öböl egyedi élővilággal büszkélkedhet, és ha szerencsénk van, több különleges állattal is találkozhatunk.

A mesteri ügyességgel halászó kormoránok, az itt fészkelő, bohókás külsejű szulák és más tengeri madarak mellett arra is van esély, hogy megpillantsunk néhány ráját vagy egy nagyobb delfin csapatot.

Késő délután visszaindulunk a szállásra, ahol közösen megvacsorázunk.

Szállás: sátorozás
Közlekedés: halászcsónakokkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

10. NAP

Reggeli után visszaindulunk a már ismert Adeeb kempingbe, ahol lepakolunk, majd autókkal átmegyünk a sziget egyetlen városába Hadibohba. Szuvenír gyanánt vásárolhatunk helyi mézkülönlegességeket vagy akár fel is öltözhetünk socotrai divat szerint.

Szállás: sátorozás
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

11. NAP

Ez a túra utolsó napja, amely már a készülődés jegyében telik. Az összepakolást követően búcsút veszünk Socotrától, és visszatérünk utazásunk kiindulópontjára, a Dubai Repülőtérre.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÚRÁRÓL

 • KIUTAZÁS, REPÜLŐJEGY
  Az utazás kiindulópontja és végpontja a Dubai Repülőtér.
  Fontos!
  A találkozó pontos helyét és időpontját az indulás előtt néhány héttel emailben részletezzük. (A Dubaiba történő ki- és a hazautazást egyénileg kell megszervezni).

 • BIZTOSÍTÁS
  A részvétel feltétele az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő utasbiztosítás megkötése. Jelentkezésed folyamán lehetőséged van biztosítást igényelni irodánkon keresztül. Amennyiben más biztosítóval szerződsz, győződj meg róla, hogy biztosításod megfelel a túra körülményeinek.

 • ÚTI OKMÁNYOK, VÍZUM
  Magyar állampolgárok esetében a kiutazás első számú feltétele, hogy a hazaút dátumától számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel rendelkezzenek. Ezen felül csupán egy jemeni vízumra van szükség, amelynek igénylése csoportosan történik. Az ügyintézés zavartalan lebonyolításának érdekében arra kérünk, hogy az emailben elküldött határidőig juttasd el hozzánk útleveled érvényes másolatát.

 • SZÁLLÁS
  A szigeten lévő szállások egy hotelt kivéve mind öko-kempingek, amelyekben a hideg vizes zuhanyzó és a mellékhelyiség biztosított. Az alváshoz vékony szivacsra és hálózsákra lesz szükség, amelyekről előre jelzett igény mi gondoskodunk.

  Tény, hogy a sátorozás együtt jár bizonyosfajta kellemetlenségekkel, ám Szokotrán ez az egyetlen módja annak, hogy mindig „tűzközelben” lehessünk, és szó szerint karnyújtásnyira legyenek a térség legszebb látványosságai. A jó hír az, hogy kalandvágy nem foglal helyet az utazótáskában ☺

  Socotra kétségkívül a világ azon kevés helye közé tartozik, ahol még érintetlen a természet. Azt szeretnénk, hogy az eljövendő generációk is gyönyörködhessenek benne, ehhez pedig kulcsfontosságú, hogy megóvjuk a bioszférát a tömegturizmus és a szállodaipar pusztító hatásaitól.

  A szigeten nincs internet, az áramhasználat korlátozott. Az egyetlen elektronikai eszköz, amit minden nap használni fogunk, az a fényképezőgép, ezért feltétlen hozz magaddal tartalék elemeket, akkumulátorokat.

 • KÖZLEKEDÉS
  A szigeten kizárólag a helyben bérelt terepjárókkal közlekedünk.

 • ELLÁTÁS
  A helyi szakácsoknak köszönhetően a napi háromszori étkezés biztosított. A socotrai ételek fogyasztása teljesen biztonságos. A túra során egyetlen várost érintünk, ahol van lehetőség élelmiszert vásárolni (konzerv, gyümölcs stb.)

  Amennyiben időben jelzed igényedet, nem jelent problémát a vegán, vegetáriánus vagy más különleges étrend biztosítása sem.

  A megérkezést követő néhány nap során esetlegesen fellépő enyhe gyomorpanaszokat az európaitól jelentősen eltérő fűszerezés okozza. Javasoljuk, hogy az alapvető orvosságokon kívül mindenki hozzon magával hashajtót és hasmenés elleni gyógyszert.

 • IVÓVÍZ
  Palackozott vizet a teljes túra alatt biztosítunk, de a városi megállók során különböző italok vásárlására is van lehetőség.

 • ZSEBPÉNZ
  Érdemes végig gondolni az egyéni igényeket, és ennek megfelelően számolni a zsebpénzzel. Mindneki máshogy szeret költeni, ezért a saját belátásod szerint hozz költőpénzt szuvenírekre, étel és italkülönlegességekre.

  A szigeten egy jelentősebb város (Hadiboh) található, ahol néhány kisebb üzlet, élelmiszerbolt és étterem is van. A helyi kézműves specialitásokat leginkább az öko-kempingeben érdemes beszerezni. Socotra jóval olcsóbb, mint Magyarország: átlagosan minden feleannyiba kerül, mint itthon.

 • VALUTA, PÉNZVÁLTÁS
  Socotrán a jemeni riál a fizetőeszköz. A költőpénzt érdemes már itthon, vagy legkésőbb a reptéren átváltani, mert a szigeten erre – és bankkártyás fizetésre – már nincs lehetőség.

 • IDŐJÁRÁS
  Socotrán trópusi jellegű időjárás van. Általában bőven elegendő egy rövid ujjú vagy ujjatlan póló és egy rövidnadrág, ám az esti órákban és a magasabb hegyekben pulóverre és hosszú nadrágra is szükség lehet.

 • BIZTONSÁG
  A sziget közbiztonsága példaértékű: a lopás és egyéb bűncselekmények fogalma gyakorlatilag ismeretlen a helyiek számára. Mindazonáltal azt valljuk, hogy az épp nem használt felszerelést akkor tudhatjuk teljes biztonságban, ha maguknál tartjuk vagy betesszük a sátorba/dzsipbe.

 • KOMMUNIKÁCIÓ
  A szigeten való tartózkodás alatt nincs telefon- és internetkapcsolatunk. A városban van ugyan egy internetkávézó, ám a minimális adatátviteli sebesség miatt a böngésző gyakorlatilag használhatatlan.

  Socotra és Budapest között az időeltolódás +2 óra.

 • ELEKTROMOS ÁRAM
  A legtöbb kempingben van áram, de a konnektorokat csak éjszakánként, és csak rövid ideig tudjuk használni, ezért nagyon fontos, hogy mindenki elegendő akkumulátort és tartalék elemet hozzon magával.

 • OLTÁSOK, GYÓGYSZEREK
  A túra nem igényel kötelező oltást, a szigeten nincs malária-veszély. Mindazonáltal egy tetanusz oltást érdemes beadatni az út előtt.

 • TÚRALEÍRÁS

  Az utazásunk fő célja a fotózás, az, hogy a lehető legjobb helyeken, a lehető legjobb fényképek készülhessenek el. Ennek érdekében azonban olykor áldozatokat kell hozni: előfordulhatnak váratlan helyzetek – időjárás változás és egyéb környezeti tényezők – amelyek felülírják a tervezett programot. Az útleírás általános információkat fogalmaz meg, de nem tudja garantálni a benne szereplő látnivalók, események és élővilág megtapasztalását, illetve a benne foglalt időkeretek pontos betartását.
  Amennyiben valamilyen váratlan esemény miatt egy-egy program egyáltalán nem teljesíthető az előre meghirdetett időpontban, a túravezető megpróbálja átszervezni, átcsoportosítani a programokat.

  A túráinkon való részvétel alapfeltétele a kifogástalan egészségi állapot. Komoly szív és érrendszeri problémák, idegrendszeri és mentális zavarok kizáró tényezők.

FELSZERELÉS

Tapasztalataink alapján a fotós utazásokra két nagyobb hátizsákot és egy kisebb hátizsákot érdemes vinni. Ez utóbbi kicsire összegöngyölve a nagyobb hátizsákba kerül, hogy szükség esetén kéznél legyen. A két nagyobb táskába kerülnek a személyes holmik illetve a fotózáshoz szükséges felszerelések.

Szintén a saját példánkból okulva javasoljuk, hogy tényleg csak azt hozd magaddal, amire feltétlenül szükséged lesz. A csomagját mindenki maga viszi, így – hacsak nem egy erőemelő izomzatával büszkélkedhetsz – jobban jársz, ha a táskád nem túl nehéz.

A ruhák és alapvető pipere holmik súlya maximum 15-20kg legyen és ehhez maximum 60 literes hátizsákot válassz. A hátizsák a legjobb megoldás, hiszen praktikusabb, és a közlekedési bármilyen közlekedési ezközben elfér. A fotós felszereléseknek pedig egy kisebb méretű fotós táskát érdemes választani.

A kemény bőröndök nem megfelelőek egy fotós túrához, lehetetlen velük közlekedni és ráadásul az önsúlyuk is nagyobb, ami a légitársaságok súlykorlátja miatt problémát jelenthet.

Az egyéni igényeken túl az alábbi alapfelszerelést javasoljuk:

 • Személyes iratok, dokumentumok (útlevél, biztosítás, igazolványok stb.)

 • Készpénz, bankkártya

 • Szúnyogriasztó

 • Gyorsan száradó törölköző

 • Éghajlatnak megfelelő túraöltözet (hosszú nadrág, meleg ruha, polár pulóver is)

 • Esőkabát, esőnadrág

 • Sportcipő vagy túraszandál

 • Kulacs

 • Fejlámpa

 • Elsősegélycsomag, gyógyszerek

 • Amit az útra még érdemes hozni: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Túravezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

FOTÓS FELSZERELÉS

A legtöbb fotos turánk sok utazást vesz igénybe ezért minél könnyebb felszereléssel érdemes utazni.

Amit érdemes hozni az egy tükörrefelexes vagy tükörnélküli gép, de mobil fotózásra is érdemes hangsulyt fektetni. és útjainkon akár kompakt fényképezö gépekkel is elérhetónk komoly eredményeket.

A leghatékonyabb objektívek utazáshoz az egy nagylátó szögű zoom (24-70, 16-40) és egy kisebb telezoom (70-200, 75-300). Ezekkel a témák 98%a lefedhető. Konvertert még érdemes hozni, esetleg macro közgyürüket.

Az állvány gömbfejjel kötelezően a felszerelés része, lehetőleg könnyű utazásra tervezett típus legyen.

Mi kell a fotós táskába?

 • SLR/DSLR vagy mirrorless (MILC) fényképezőgép

 • Nagylátószögű (zoom) objektív

 • Alap,- és/vagy macro objektív

 • Kis telezoom objektív

 • Könnyű állvány lehetőleg gömbfejjel

 • Tartalék akkumulátorok és töltők

 • ND szűrők – átmeneti, teljes, több denzitás

 • Kisméretű laptop a képek feltöltésére

 • Tartalék akkumulátorok