Project Description

KÍNA – LEGENDÁK FÖLDJE

A TÚRA IDEJE: 2019 Ősz – Igény szerint

A TÚRA HOSSZA: 17 nap

LÉTSZÁM: Minimum 8 – Maximum 12 fő

INDULÁS: Chengdu – ÉRKEZÉS: Shanghai

A TÚRA ÁRA: 2550 USD

AZ ÁR TARTALMAZZA:
Az összes szállást
Minden tevékenységet ami szerepel a programban
Minden szárazföldi szállítást
Minden nemzeti park díjat
Minden belépőjegyet
Nemzetközi túravezetőt
Valamennyi állami adókat és illetéket
Fotós oktatást és segítségnyújtást
Minden belföldi járatot

AZ ÁR NEM TARTALMAZZA:
Nemzetközi járatok árát
A biztosítások árát
Személyi jellegű ráfordításokat
Vízumdíjakat
Egyes étkezéseket utazás közben
Minden más fentiekben nem említett díjat

Kína a Föld a világ legnépesebb országa, területét tekintve az előkelő negyedik helyet foglalja el a sorban. Egyedülálló kultúrája lehetővé teszi, hogy az ősi hagyományok békésen megférjenek a modern kor technológiájával.
A sárkányok földje olyan, akár egy varázslatos időkapszula, amelynek segítségével minden érzékszervünkkel megtapasztalhatjuk a több ezer éves történelem csodáit. Kínát nem elég látni: Kínát érezni kell.

Kínai túránk célja nem csupán az, hogy fényképezzünk. Hanem az, hogy az objektívek árnyékából kibújva életre szóló tapasztalatokkal gazdagodjunk. Legyen szó ködfátyolba burkolózott buja hegyekről, a bambuszerdő végtelen ösvényét megvilágító fénypászmák játékáról, a völgyekben megbújó opálos tavakat körülvevő végtelen békéről vagy épp a nyüzsgő nagyvárosok lüktetéséről: Kína ezernyi kincset tartogat.

1. NAP

A közös találkozóra a Sichuan tartomány fővárosában, Chengduban kerül sor. Korán elfoglaljuk a szállásunkat. A nap hátralévő részére nincs kötött program, így akit nagyon megvisel az időeltolódás, nyugodtan kipihenheti magát. Akit viszont ébren tart a kalandvágy, kedvére barangolhat a városban. Ezen a napon nem kapunk ellátást. Szerencsére a tradicionális kínai konyha az ízlelőbimbók keleti fellegvára, ezért a jól ismert európai gyorséttermek helyett mindenképp érdemes gasztronómiai utazásra indulni, és elmerülni az aromásan fűszeres helyi ételcsodákban.

Közlekedés: tömegközlekedési eszközökkel
Szállás: hostel
Ellátás: önellátás

2. NAP

Reggeli után felfedezőútra indulunk Chengduban. A városi túra kiváló alkalmat ad arra, hogy ráhangolódjunk a kínai kultúrára, és otthoni életünket félretéve felkészítsük elménket az új élmények és tapasztalatok befogadására.

Ebben a folyamatban rengeteget segít a fényképezés, hiszen egy jó fotós mindig nyitott szemmel jár, és mindenhol észreveszi a pillanat varázsának lehetőségét.

Ezen a napon meglátogatjuk a Sichuani Óriáspanda Rezervátumot, ahol egészen közelről csodálhatjuk meg a bambusz-majszoló fekete-fehér szőrgombócokat.

Közlekedés: tömegközlekedési eszközökkel, főként metróval
Szállás: hostel
Ellátás: önellátás

3. NAP

Korán reggel indulunk a repülőtérre, hogy még délelőtt odaérjünk a Chengdutól 
csupán néhány órányi repülésre lévő Jiuzhaigou-völgybe, amelyet 1992-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított.

A Jiuzhaigou-völgy lélegzetelállító szépsége magával ragadó. A Nemzeti Park olyan, akár egy oázis, ahol a nyugalom és a béke az úr. A városi füstrengeteg után itt szinte harapni lehet a levegőt, az autók zaját pedig felváltja a lombkoronák susogása és a csörgedező patakok szimfóniája. Délután feltérképezzük a parkot, és közösen eldöntjük, hol érdemes másnap letáborozni a fényképezőgépekkel.

Az éjszakát a közeli faluban töltjük, tradicionális szállásokon, ahol félpanziós (reggeli, vacsora) ellátással várnak bennünket. A szállásunk karnyújtásnyira van a nemzeti parktól, így másnap már kora reggel elmerülhetünk a fényképezés rejtelmeiben.

Közlekedés: tömegközlekedési eszközökkel, főként metróval
Szállás: apartman
Ellátás: félpanzió, részben önellátás

4. NAP

A horizont mögül előbukkanó nap erőtlen napsugarainak fényében sosem látott színárnyalatokba burkolózik a táj, így – az ébresztőóra csengését leszámítva – a hajnali fotózás minden pillanata életre szóló élmény lesz. Később, miután a nap már feljebb tornázta magát az égbolton, a nemzeti park egyik buszával elmegyünk a korábban kiválasztott tóhoz.

A Jiuzhaigou Nemzeti Park az állóvizek Eldorádója: a valószerűtlenül kék tavak nyugalmát helyenként a hegyoldalból alázúduló vízesések kavarják fel. Jóllehet a kristálytiszta vízi csodákról keringő mítoszok sok ezer éves múltra nyúlnak vissza, a tavak kialakulásáról mind ugyanazt mesélik. A történet szerint élt egyszer egy éteri külsővel megáldott gyönyörű asszony, aki a hegyekben sétálva elejtette a tükrét. A foncsorozott üveg nem kevesebb, mint 118 apró darabra tört, amelyekből 118 tó keletkezett. Ezek aztán egytől-egyig mesébe illő fantázianevet kaptak, amelynek eredete minden esetben egy legendához köthető.

Kirándulásunk során utánajárunk annak, milyen események ihlették az Aranycsengő-tó vagy épp a Bambusznyíl-vízesés elnevezését. De ez még nem minden: a kínálatban olyan hangzatosan csengő nevek találhatóak, mint az Ötvirág-, a Kétsárkány-, az Ötszínű vagy épp a Bonsai-tó. Sőt, állatos jelzőkből sincs hiány: a parkban Tigris-, Panda-, Orrszarvú és különös módon még egy Hattyú-tó is megbújik.

A mai napon bőven jut idő arra, hogy körülnézzünk a helyi turista központban, ahol kínai- és tibeti szuvenírek tucatja várja, hogy kiválasszuk közülük azt, amely évek múlva is felidézi bennünk a fantasztikus utazás emlékét.

Közlekedés: gyalog vagy a nemzeti park buszjáratával
Szállás: tradicionális házakban
Ellátás: félpanzió (reggeli, vacsora), részben önellátás (ebéd)

5. NAP

Újabb csodálatos napot töltünk a Jiuzhaigou Nemzeti Parkban: górcső alá vesszük a még nem látott részeket, és visszatérünk az előző napi helyekre, hogy a korábban készített fényképekből okulva tökéletesíthessük technikánkat és még többet megtudjunk arról, miként lehet lencsevégre kapni a tünékeny fény játékát.

Közlekedés: gyalog vagy a nemzeti park buszjáratával
Szállás: tradicionális házakban
Ellátás: félpanzió (reggeli, vacsora), részben önellátás (ebéd)

6. NAP

A reggeli fotózás után visszamegyünk Jiuzhaigou központjába, ahol közösen elfoglaljuk a szállásunkat. A kiadós ebédet követően ismét felkerekedünk, és elbuszozunk a völgytől körülbelül 100 kilométerre lévő Sárga-Sárkány különleges mészkőformációihoz. Mivel a térség karsztvidék, a gigászi mészkő-teraszok tetején akvamarin-kék tavak lustálkodnak.

Estére visszaérünk a szállásra, megvacsorázunk, majd közösen kielemezzük az eddigi fényképeket.

Közlekedés: gyalog vagy a nemzeti park buszjáratával
Szállás: hostel
Ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önállóan

7. NAP

Reggeli után felfedezőútra indulunk Jiuzhaigou városi részére, amely elsősorban a turisták igényeit igyekszik kiszolgálni. A fantasztikus szuvenír-rengetegben válogatni legalább olyan élmény, mint kipróbálni a helyi ételkülönlegességeket.

Jiuzhaigou kultúrája eredetileg közelebb áll a tibetihez, mint a kínaihoz, ám az elmúlt évek turisztikai fellendülésének eredményeképp egyre több a kínai utánzat. Mindazonáltal a város hangulata magával ragadó: bóklászás közben mindenképpen érdemes fényképezni, hiszen a turistaforgatag kiszámíthatatlansága ezernyi izgalmas életpillanatot tartogat.
Kora délután összepakolunk, majd visszatérünk Chengduba, hogy az esti vonatot elérve elrobogjunk a varázslatos hangulatú bambuszerdőkhöz.

Az éjszakát a vonat hálófülkéjében töltjük, amely, már önmagában nagy élmény. Az eseménydús nap után biztosan könnyen álomba ringat bennünket a szerelvény zötykölődése, és mire felébredünk, már meg is érkeztünk következő úti célunkhoz.

Közlekedés: repülő, tömegközlekedés, vonat
Szállás: vonat hálófülke
Ellátás: önellátás

8. NAP

Mire felkel a nap, a vonat befut Yibin városába, ahonnan tovább indulunk a Shunan Zhuhai erdőbe. Délutánra megérkezünk az anyatermészet egyik remekművéhez, a zöld ezer árnyalatában pompázó bambuszerdőbe. Az itteni egyedülálló fényviszonyok ellenállhatatlanul fotózásra csábítanak.

A bambusz misztikus növény: átlagosan 3-10 méter magasra nő, a szár átmérője pedig 2-5 centiméter között van. A legnagyobb példányok azonban 20 méternél is magasabbra nőnek. A bambusz, bár a szára meg sem közelíti a fatörzsek robusztusságát, harcművészhez méltó ügyességgel dacol az időjárás viszontagságaival.

Nem véletlen, hogy a kínai kultúrában fontos szerepet betöltő bambuszt Bruce Lee is példaértékűnek tekintette, és a következő bölcsességet fogalmazta meg: „Jól jegyezd meg, hogy a legmerevebb fát a legkönnyebb eltörni, míg a bambusz vagy a fűz túléli a szél pusztító erejét is.”

Közlekedés: vonat, bérelt kisbusz
Szállás: hotel
Ellátás: önellátás

9. NAP

Ismét a Nappal kelünk, majd kimegyünk a bambuszerdőbe egy hajnali fotózásra. A hórihorgas, buján zöldellő zöld csodanövények között átderengő első reggeli napsugarak olyan fényviszonyokat eredményeznek, amelyek miatt mindenképp megéri korán kikecmeregni az ágyból.

A fényképezés után visszatérünk a szállásra, ahol elfogyasztjuk helyi alapanyagokból készült reggelinket, majd ismét bevetjük magunkat a bambuszokkal borított fennsík forgatagába. A bambuszerdő mesébe illő atmoszférája ebben a napszakban is magával ragadó. A titokzatosan kanyargó ösvények között megbújó tavak néma őrangyalként vigyázzák az erdőben lévő templomok és szentélyek békéjét. Fényképezés közben itt az a legnagyobb kihívás számunkra, hogy lencsevégre kapjuk az erdő rendíthetetlen nyugalmát.

Közlekedés: gyalog, bérelt kisbusz
Szállás: szálloda
Ellátás: teljes ellátás a szálláson

10. NAP

Újabb hajnali fotózással indítjuk a napot. Reggeli után elindulunk, hogy megkeressük a bambuszerdő méltóságteljes őrzőjét, a hatalmas, fekvő Buddha szobrot. A túrútvonal ősi kőlépcsőkön és tiszteletet parancsoló sziklameredélyeken át vezet. Ha hagyjuk, hogy séta közben magával ragadjon az erdő szellemisége, a kirándulás afféle megtisztulás lesz számunkra, amely segít abban, hogy többet megtudjunk a fényképezés – és nem utolsó sorban az élet – legfontosabb pillanatáról: a jelenről.

Közlekedés: gyalog, bérelt kisbusszal
Szállás: hotel
Ellátás: teljes ellátás a szálláson

11. NAP

A délelőttöt még fotózással töltjük, majd délután indulunk vissza Yibinbe, hogy az esti járatunkat elérve átrepülhessünk Shanghai metropoliszába. Az utazással töltött órák kiválóan alkalmasak arra, hogy kipihenjük az elmúlt napok örömteli fáradalmait, és este újult erővel vághassunk neki a ránk váró kalandoknak. Késő este érünk Shanghaiba.

Közlekedés: bérelt kisbusz, repülő, tömegközlekedés
Szállás: hostel
Ellátás: önellátás

12. NAP

A reggelit követően nyakunkba vesszük Shanghait, amelyet egyszerre éltet a jelenkor modernsége és a letűnt évezredek hagyománya.
Séta közben is érdemes fotózni. Az életképek, fényképezése komoly kihívás, ám ha sikerül megörökíteni egy-két különleges életpillanatot, az méltó megkoronázása lehet a túrának.

A „Shanghaiban egyél úgy, mint a shanghaiak” jeligét követve kipróbáljuk a helyi specialitásokat, majd egy utolsó esti fényképezés után visszatérünk a szállásunkra.

Közlekedés: tömegközlekedés
Szállás: hostel
Ellátás: önellátás

13. NAP

A mai nap elsősorban az utazásról szól: átvonatozunk Huangsahba.

A hotelban való lepakolást követően ismét felhúzzuk a túrabakancsot és felmászunk a város névadójára, a Huang-shanra. A magyarul Sárga-hegyként ismert hegységóriás a kalandvágyó túrázók földi Paradicsoma. Szerencsére a természet itt busásan megjutalmazza azt, aki megküzd a sziklaoldalra épített lépcsőkkel és meredélyekkel, hiszen az égkék eget csiklandozó hegycsúcsokról olyan panoráma nyílik, amelyet a felhők birodalmában létező taoista istenségek is megirigyelnének.

A Sárga-hegy kétségkívül Kína egyik legpompásabb hegysége. Xu Xiake, a középkori utazó és író a következő szavakkal méltatta: „Aki visszatér az öt szent hegyről, többé nem akar közönséges hegyet látni; aki visszatér a Sárga-hegységből, többé nem kíváncsi az öt szent hegyre.”

Itt tartózkodásunk során két szállásunk is lesz annak érdekében, hogy a lehető legkevesebbet kelljen lépcsőzni a hajnali fényképezéshez.

Közlekedés: tömegközlekedés, vonat, lanovka
Szállás: hotel
Ellátás: önellátás

14. NAP

Még sötét lesz, amikor felkelünk: cserébe viszont kényelmesen kisétálhatunk arra a helyre, ahonnan a leginkább érdemes megörökíteni a napfelkeltét. Az ég alját lilás-pirosra festő első hajnali napsugarak-, valamint a horizonton felbukkanó vörös napkorong látványa egyszerűen lélegzetelállító.

A hajnali fényképezés után visszatérünk a szállásra, majd egy kiadós reggeli után nekivágunk az erdőnek, hogy girbegurba ösvények és ősi lépcsők meghódításával bebarangolhassuk Huangshan felhőpamacsban fürdő hegycsúcsait.

Az égbe törő ormok, akárcsak a Jiuzhaigou Nemzeti Parkban, itt is hangzatos nevet kaptak.Ilyen például a „egy majom figyeli a felhők tengerét”, a „hajnali pavilon”, a „fehér liba hegygerinc” vagy a „két macska
elkapja az egeret”.

Közlekedés: gyalog
Szállás: hotel
Ellátás: önellátás

15. NAP

Hasonlóan töltjük a mai napot, mint az előzőt, hiszen Huang-shan titkait nem lehet egy nap alatt megismerni. A Sárga-hegy messze földön híres folyamatosan változó időjárásáról, amely csak fokozza az amúgy is misztikus hangulatot. Az égbolton tovasuhanó felhők hol elrejtik, hol láttatni engedik a csúcsokat. A sziklákat mélyzöldbe öltöztető fenyőerdők magasztossága már önmagában is fényképezőgépért kiált, de a legszebb látvány kétségkívül az a fényjáték, amelyet a napsugarak kósza fénytánca eredményez.

Közlekedés: gyalog
Szállás: hotel
Ellátás: önellátás

16. NAP

Reggeli fotózás után lanovkával megyünk le a hegyről, hogy még időben elérjük Shanghaiba tartó vonatunkat.
Shanghaiban esti fotózásra indulunk: Kína egyik legnagyobb város sosem alszik, így az éjszakai fényképezés különleges élményt nyújt.

Az estét közös búcsúvacsorával koronázzuk meg, majd visszatérünk a szállásra.

Közlekedés: lanovka, tömegközlekedés, vonat
Szállás: hostel
Ellátás: önellátás

17. NAP

Elérkezett utazásunk utolsó napja. A közös reggelivel véget ér a túra, a reptérre való kijutás, és a Magyarországra történő hazautazás már egyénileg történik.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÚRÁRÓL

 • KIUTAZÁS, REPÜLŐJEGY
  Az utazás kiindulópontja és végpontja Chengdu, Sichuan tartomány fővárosa.
  Fontos!
  A találkozó pontos helyét és időpontját az indulás előtt néhány héttel emailben részletezzük. (A Chengduba történő ki- és a hazautazást egyénileg kell megszervezni).

 • BIZTOSÍTÁS
  A részvétel feltétele az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő utasbiztosítás megkötése. Jelentkezésed folyamán lehetőséged van biztosítást igényelni irodánkon keresztül. Amennyiben más biztosítóval szerződsz, győződj meg róla, hogy biztosításod megfelel a túra körülményeinek.

 • ÚTI OKMÁNYOK, VÍZUM
  Magyar állampolgárok esetében a kiutazás első számú feltétele, hogy a hazaút dátumától számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel rendelkezzenek. Ezen felül érvényes kínai vízumra is szükség van, melynek beszerzése egyénileg történik. Természetesen szívesen segítünk az ügyintézésben, amennyiben azt a jelentkezésed folyamán előre jelzed a szervezőknek.

  Fontos! Kérlek, vedd figyelembe, hogy a vízum ügyintézésért kezelési költséget számítunk fel.

 • SZÁLLÁS
  Az utazás során több, különböző minőségű és hangulatú helyeken éjszakázunk. A szállások kiválasztásakor az az elsődleges szempont, hogy minél közelebb legyünk az adott térség legjobb fotós helyeihez.

  Sichuanban két-három ágyas hotel vár ránk, ahol a törölköző és az ágynemű mellett wifi is van a szobákban, és az ár reggelit is tartalmaz.

  A nemzeti parkokban helyi családoknál töltjük az éjszakát. A tradicionális szállások esetében előfordulhat, hogy az ágyak mérete szobánként változik, cserébe viszont bepillantást nyerhetünk a kínai kultúra különleges szegletébe. Külön öröm, hogy a félpanziós ellátásnak köszönhetően reggel és este megkóstolhatjuk a helyi különlegességeket.

  Shunan Zhuhai bambuszerdőjében szálloda vár ránk. A két-, illetve háromágyas szobákhoz zuhanyzó és mosdó tartozik.

  A Sárga-hegynél egy hostelben éjszakázunk, ahol a gyermekkori táborozások hangulatát megidézve emeletes ágyakon alszunk.

  Shanghaiban ismét szállodai kényelemre számíthatunk: két-háromágyas, fürdőszobás szobákban szállunk meg.

 • KÖZLEKEDÉS
  A városokban a helyi tömegközlekedést vesszük igénybe. A túra egyes állomásaira repülővel, illetve hálófülkés vonattal jutunk el. A nemzeti parkokon belül helyi buszjárattal vagy bérelt kisbuszokkal-, néhány esetben speciális lanovkával közlekedünk.

 • ELLÁTÁS
  Chengduban és Shanghaiban a szállásunkhoz reggeli is jár, ám napközben helyi éttermekben étkezünk. (önellátás).

  A Jiouzhaigou Nemzeti Parkban félpanziós ellátást kapunk (reggeli és vacsora a helyi szálláson), az ebéd viszont önellátó. A parkon kívül csak a reggeli biztosított, a másik két főétkezés önellátó.

  Shunan Zhuainál teljes ellátást kapunk.

  A Huangshan Nemzeti Parkban minden étkezés önellátó.

  Útközben bőven lesz alakalmunk bevásárolni, így mindig friss élelmiszert csomagolhatunk magunknak.

  Az éttermekben európai árakkal érdemes számolni, de költséghatékonyabb megoldásként jó – és ízletes – alternatíva lehet az utcai büfék kínálata.

  A megérkezést követő néhány nap során esetlegesen fellépő enyhe gyomorpanaszokat az európaitól jelentősen eltérő fűszerezés okozza. Javasoljuk, hogy az alapvető orvosságokon kívül mindenki hozzon magával hashajtót és hasmenés elleni gyógyszert.

 • IVÓVÍZ
  Kínában mindenhol iható a csapvíz, ám érzékenyebb gyomrú utazóinknak inkább a palackos víz vagy üdítő fogyasztását ajánljuk, amelyek mindenhol könnyedén beszerezhetőek.

 • ZSEBPÉNZ
  Mindenki máshogy szeret utazni és másra költi a pénzét. A helyszínen fizetendő díjakon túl annyi pénzt hozz magaddal, ami fedezi a saját Érdemes végig gondolni az egyéni igényeket, és ennek megfelelően számolni a zsebpénzzel. Mindneki máshogy szeret költeni, ezért a saját belátásod szerint hozz költőpénzt szuvenírekre, étel és italkülönlegességekre.

  A szupermarketek és az éttermek árai nagyjából megegyeznek az európai átlaggal. Egy átlagos vacsora 12-15 eurónak megfelelő kínai jüanba kerül.

  Mivel a túra sok esetben önellátó, a városokban érdemes kipróbálni az utcai büféket is. A büfék kínálata változatos, ízletes és jóval olcsóbb, mint az éttermi étel.

 • VALUTA, PÉNZVÁLTÁS
  A költőpénzt érdemes jüanban hozni, mert Kínában már csak a repülőtéren vagy bankban tudunk pénzt váltani. Utóbbi azonban igencsak körülményes. Szerencsére ATM automaták mindenhol vannak, így a pénzfelvétel nem jelent problémát. A két legnagyobb kínai bank, az Agricultural és a Bank of China minden kártyatípust elfogad, a többinél viszont nagy valószínűséggel csak a Mastercard működik.

 • IDŐJÁRÁS
  Az április Kínában is szeszélyes: a hőmérséklet nappal 10 és 25 fok között ingadozik. Napközben a póló-rövidnadrág a legideálisabb öltözék. Éjszaka akár 0 fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála, ezért mindenképp szükség van meleg ruhára is. Tavasz derekán záporokra is számíthatunk, így esőkabátot is vigyünk magunkkal.

  Mindazonáltal Kína felfedezésére az április a legideálisabb hónap: az időjárás többnyire kellemes, és mivel még nincs turistaszezon, a nemzeti parkokban sosem kell nagy tömegre számítani.

 • BIZTONSÁG
  A kínai közbiztonság jó, de sok a zsebtolvaj, ezért arra kérünk, hogy – főleg a turistákkal teli városokban – fokozottan ügyelj az értékeidre.

 • KOMMUNIKÁCIÓ
  Kína a 2-es roaming zónába tartozik. Jóllehet a roaming minden magyar szolgáltató esetében megbízhatóan működik, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az SMS-ek küldése és fogadása gyakran akadozik.

  A szállások többségén van vezeték nélküli internet.

 • ELEKTROMOS ÁRAM
  A kínai elektromos hálózat megegyezik az itthonival, de a csatlakozó itt G-típusú, ezért az átalakítót feltétlenül érdemes becsomagolni.

 • TÚRALEÍRÁS

  Az utazásunk fő célja a fotózás, az, hogy a lehető legjobb helyeken, a lehető legjobb fényképek készülhessenek el. Ennek érdekében azonban olykor áldozatokat kell hozni: előfordulhatnak váratlan helyzetek – időjárás változás és egyéb környezeti tényezők – amelyek felülírják a tervezett programot. Az útleírás általános információkat fogalmaz meg, de nem tudja garantálni a benne szereplő látnivalók, események és élővilág megtapasztalását, illetve a benne foglalt időkeretek pontos betartását.
  Amennyiben valamilyen váratlan esemény miatt egy-egy program egyáltalán nem teljesíthető az előre meghirdetett időpontban, a túravezető megpróbálja átszervezni, átcsoportosítani a programokat.

  A túráinkon való részvétel alapfeltétele a kifogástalan egészségi állapot. Komoly szív és érrendszeri problémák, idegrendszeri és mentális zavarok kizáró tényezők.

FELSZERELÉS

Tapasztalataink alapján a fotós utazásokra két nagyobb hátizsákot és egy kisebb hátizsákot érdemes vinni. Ez utóbbi kicsire összegöngyölve a nagyobb hátizsákba kerül, hogy szükség esetén kéznél legyen. A két nagyobb táskába kerülnek a személyes holmik illetve a fotózáshoz szükséges felszerelések.

Szintén a saját példánkból okulva javasoljuk, hogy tényleg csak azt hozd magaddal, amire feltétlenül szükséged lesz. A csomagját mindenki maga viszi, így – hacsak nem egy erőemelő izomzatával büszkélkedhetsz – jobban jársz, ha a táskád nem túl nehéz.

A ruhák és alapvető pipere holmik súlya maximum 15-20kg legyen és ehhez maximum 60 literes hátizsákot válassz. A hátizsák a legjobb megoldás, hiszen praktikusabb, és a közlekedési bármilyen közlekedési ezközben elfér. A fotós felszereléseknek pedig egy kisebb méretű fotós táskát érdemes választani.

A kemény bőröndök nem megfelelőek egy fotós túrához, lehetetlen velük közlekedni és ráadásul az önsúlyuk is nagyobb, ami a légitársaságok súlykorlátja miatt problémát jelenthet.

Az egyéni igényeken túl az alábbi alapfelszerelést javasoljuk:

 • Személyes iratok, dokumentumok (útlevél, biztosítás, igazolványok stb.)

 • Készpénz, bankkártya

 • Szúnyogriasztó

 • Gyorsan száradó törölköző

 • Éghajlatnak megfelelő túraöltözet (hosszú nadrág, meleg ruha, polár pulóver is)

 • Esőkabát, esőnadrág

 • Füldugó

 • Bejáratott túrabakancs vagy sportcipő

 • Kulacs

 • Fejlámpa

 • Elsősegélycsomag, gyógyszerek

 • Amit az útra még érdemes hozni: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Túravezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

FOTÓS FELSZERELÉS

A legtöbb fotos turánk sok utazást vesz igénybe ezért minél könnyebb felszereléssel érdemes utazni.

Amit érdemes hozni az egy tükörrefelexes vagy tükörnélküli gép, de mobil fotózásra is érdemes hangsulyt fektetni. és útjainkon akár kompakt fényképezö gépekkel is elérhetónk komoly eredményeket.

A leghatékonyabb objektívek utazáshoz az egy nagylátó szögű zoom (24-70, 16-40) és egy kisebb telezoom (70-200, 75-300). Ezekkel a témák 98%a lefedhető. Konvertert még érdemes hozni, esetleg macro közgyürüket.

Az állvány gömbfejjel kötelezően a felszerelés része, lehetőleg könnyű utazásra tervezett típus legyen.

Mi kell a fotós táskába?

 • SLR/DSLR vagy mirrorless (MILC) fényképezőgép

 • Nagylátószögű (zoom) objektív

 • Alap,- és/vagy macro objektív

 • Kis telezoom objektív

 • Könnyű állvány lehetőleg gömbfejjel

 • Tartalék akkumulátorok és töltők

 • ND szűrők – átmeneti, teljes, több denzitás

 • Kisméretű laptop a képek feltöltésére

 • Tartalék akkumulátorok