Fotós túráink elsődleges célja, hogy a lehető legjobb fotókat készíthesd el, miközben bejárod a világot. Nálunk jobban senki nem tudja, hogy egy új helyen nehéz elcsípni a legszebb fényeket és megtalálni a legtökéletesebb beállításokat. Szerencsére a túravezetőinkre mindenben számíthatsz, hiszen azon túl, hogy profi fotósok, kiváló helyismerettel is rendelkeznek. Nem csak azt tudják, hogy hol érdemes fényképezni, hanem azt is, hogy mikor a legjobb elmerülni a fények és az árnyak utánozhatatlan játékában. Segítenek felébreszteni a benned szunnyadó gyermeki kíváncsiságot, és mindent megtesznek azért, hogy az elkészült képek ne belógó mutatóujjas turistafotók legyenek, hanem művészi beállítások.

Azt szeretnénk, ha túráink között mindenki megtalálná a neki leginkább megfelelőt, ezért többféle lehetőség közül választhatsz. És bár az úttípusok eltérőek, abban biztos lehetsz, hogy a szállás kiválasztásakor nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a lélegzetelállító helyek mindig könnyen elérhetőek legyenek.

Nem számít, hogy egy expedíció, workshop vagy úgy nevezett aktív túra keretében tartasz velünk, a kaland és a jókedv garantált.

Mit értünk expedíció alatt? Hosszabb utazást, amely során nem az a cél, hogy csillagtúra keretében minél több helyre eljussunk, hanem az, hogy – gyakran a helyiekkel együtt – több időt töltsünk egy-egy terület felfedezésével.

A fotós expedíciók lehetőséget nyújtanak arra, hogy elmerülj az adott térség kultúrájában és átjárjon a hely szellemének varázsa. A túravezetők közreműködésének köszönhetően biztos lehetsz benne, hogy mindig jókor leszel jó helyen. A tökéletes szervezésnek hála úgy fogod érezni, mintha a természeti csodák, a fények és a kalandok tálcán kínálnák magukat.

Fontos tudnivaló ugyanakkor, hogy noha bármikor szívesen adunk néhány profi tippet és jótanácsot, ezeken a túrákon kisebb hangsúlyt fektetünk az oktatásra, és nagyobb teret engedünk az önálló fotózásnak.

Étkezés tekintetében az expedíció gyakran önellátó, és bizony az sem kizárt, hogy némi sátorozásra is sor kerül annak érdekében, hogy tűzközelben legyünk. Ha például valahol minden éjjel ezer csillag táncol az égbolton, akkor sokkal kényelmesebb, ha a fotózáshoz elég kimászni a sátorból, és nem kell kilométereket gyalogolni az éjszaka kellős közepén. Ami tehát elsőre apró kényelmetlenségnek tűnik, az a fotózás szerelmeseinek valójában álruhába bújtatott lehetőség, amit vétek lenne elszalasztani.

Workshopjainkon a tanulásé a főszerep. Ezeken a túrákon kisebb területet járunk be, de mindig olyan úti célt, úti célokat választunk, ahol bőven akadnak természeti- és kulturális különlegességek.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél többet megtudhass a fotózás egyik leghűségesebb és elmaradhatatlan társáról, a fényről. A közösen elkészített fényképeket közösen kielemezzük: átbeszéljük, hogy mik az adott fotó erősségei, és megmutatjuk, hogy miben érdemes változtatni annak érdekében, hogy a végeredmény még szebb legyen. Mindazonáltal nem csak olyanokat várunk, akik most ismerkednek a fényképezés tudományával. Haladó fotósok is bátran csatlakozhatnak hozzánk, hiszen a szebbnél szebb helyek felkeresése számukra is inspiráló lehet.

Workshopjaink félig önellátóak, a szállásról és az étkezésről részletesebb információt az egyes útleírásoknál olvashatsz.

Ahogy a neve is mutatja, aktív túráinkon fontos szerepet kap a kirándulás is. A kijelölt célterület megközelítése gyalogosan történik, ami azt jelenti, hogy jó néhány kilométert megteszünk, és a nap nagy részét a természetben töltjük. Ezek a túrák rövidebbek, mint az expedíciók és a workshopok, de mivel sokat talpalunk, érdemes úgy pakolni a felszerelést, hogy kalandozás közben ne kelljen sok mindent cipelni.

Az aktív túrák esetében a napfelkeltét és a naplementét mindig az adott térség legszebb helyein töltjük. Kevés szebb – és fotózásra érdemesebb – látvány van annál, mint a természet lágy ölén végignézni, amint az éjsötét égbolton megjelennek az első vörösen izzó sugárnyalábok, vagy amikor napnyugta után az alkonyat bíbor, lila és kék fényárnyai egyedi műalkotást varázsolnak a horizontra.

ALAPFELSZERELÉS

Tapasztalataink alapján a fotós utazásokra két nagyobb hátizsákot és egy kisebb hátizsákot érdemes vinni. Ez utóbbi kicsire összegöngyölve a nagyobb hátizsákba kerül, hogy szükség esetén kéznél legyen. A két nagyobb táskába kerülnek a személyes holmik illetve a fotózáshoz szükséges felszerelések.

Szintén a saját példánkból okulva javasoljuk, hogy tényleg csak azt hozd magaddal, amire feltétlenül szükséged lesz. A csomagját mindenki maga viszi, így – hacsak nem egy erőemelő izomzatával büszkélkedhetsz – jobban jársz, ha a táskád nem túl nehéz.

A ruhák és alapvető pipere holmik súlya maximum 15-20kg legyen és ehhez maximum 60 literes hátizsákot válassz. A hátizsák a legjobb megoldás, hiszen praktikusabb, és bármilyen közlekedési ezközben elférnek. A fotós felszereléseknek pedig egy kisebb méretű fotós táskát érdemes választani.

A kemény bőröndök nem megfelelőek egy fotós túrához, lehetetlen velük közlekedni és ráadásul az önsúlyuk is nagyobb, ami a légitársaságok súlykorlátja miatt problémát jelenthet.

Az egyéni igényeken túl az alábbi alapfelszerelést javasoljuk:

 • Személyes iratok, dokumentumok (útlevél, biztosítás, igazolványok stb.)

 • Készpénz, bankkártya

 • Elsősegélycsomag, gyógyszerek*

 • Gyorsan száradó törölköző

 • Éghajlatnak megfelelő túraöltözet (hosszú nadrág, meleg ruha, polár pulóver is)

 • Esőkabát, esőnadrág

 • Füldugó

 • Kulacs

*Túravezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, ezért javasoljuk, hogy mindenkinél legyen láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni gyógyszer, ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli.

FOTÓS FELSZERELÉS

Fotós túráink többsége sok utazással és kirándulással jár, ezért a fényképezéshez is csak a legszükségesebb kiegészítőket érdemes magunkkal vinni.

Egy tükörreflexes vagy tükörnélküli gép mindig jó választás, de ha nincs profi fényképezőgépünk, a mobiltelefonunk vagy egy kompakt fényképezőgép is tökéletesen megfelelő. A profi tippeknek és a gyönyörű tájaknak köszönhetően ezekkel is garantáltan fantasztikus képeket készíthetsz.

Objektív terén a leghatékonyabb egy nagylátószögű zoom (24-70, 16-40) és egy kisebb telezoom (70-200, 75-300). Ezek az esetek 98 százalékban bőven elegendőek. Javasoljuk továbbá egy konverter illetve macro közgyűrűk alkalmazását.

A gömbfejes állvány kötelezően a felszerelés része, ám lehetőleg a könnyű, kifejezetten utazásra tervezett típust válasszuk.

Mi kell a fotós táskába?

 • SLR/DSLR vagy mirrorless (MILC) fényképezőgép

 • Nagylátószögű (zoom) objektív

 • Alap,- és/vagy macro objektív

 • Kis telezoom objektív

 • Könnyű állvány lehetőleg gömbfejjel

 • Tartalék akkumulátorok és töltők

 • ND szűrők – átmeneti, teljes, több denzitás

 • Kisméretű laptop a képek feltöltésére

FELELŐSSÉGTELJES UTAZÁS

Itt az Artwork Adventurenél kis méretű 8-12 fős csoportokra koncentrálunk, hogy biztosítsjuk a mélyebb kapcsolódást a helyekket ahova utazunk. Megtiszteltetésnek érezzük hogy ellátogathatunk a világ különleges helyszíneire, és törekszünk arra hogy mindig tisztelettel álljunk a helyi kultúrákhoz, és a törékeny természeti szépségekhez.

AZ ARTWORK ADVENTURENÉL ELKÖTELZTÜK MAGUNKAT:

 • A környezet – növény-, állat- és tájak védelme melett.

 • A helyi kultúrák – hagyományok-, vallások és az épített örökségek tiszteleben tartása melett.

 • Hogy a helyi közösségek számára is hasznosak legyünk gazdasági, mind társadalmi szempontból.

 • Hogy minimalizáljuk a szennyezést – zaj, hulladék, közlekedés vagy bármilyen más formáját.

ARRA BÁTORÍTUNK, HOGY UTAZZ TE IS FELELŐSSÉGTELJESEN. LEÍRTUNK NÉHÁNY IRÁNYELVET, HOGYAN IS LEHETSÉGES EZ.

 • Védd a környezeted! Növényeket, állatokat és tájakat egyaránt. Ne dobálj el semmilyen szemetet.

 • Amikor a szabadban túrázol, vigyázz, hogy ne térj le a kitaposott ösvényekről, ígynem segíted az eróziót. Ne taposdd és tépdd le a helyi növényeket.

 • Spórolj a vízzel! Főleg ha olyan helyen vagyunk ahol a víz ritka és értékes.
  Érdemes saját vizespalackot hoznod amit biztonságos helyről újra tudunk tölteni, és így nem kell folyton műanyag palackos vizet venni.

 • Van akinek a folyó víz is ivóvíz. Ezért ne szennyezdd a folyók vízeit mosással. Vagy használj biológiailag lebomló mosószert.

 • Tiszteld a helyi szokásokat vallásokat és hagyományokat. Alkalmazkodj a helyi öltözködési szabályokhoz.

 • Mielőtt utazol, nézz utána a kiszemelt célodnak. Ha megtanulsz néhány szót a helyi nyelven az mindíg örömet okoz.

 • Ne fotózz helyieket, vagy vallási helyeket anélkül hogy engedélyt kértél volna.

 • Tartsd meg az ígéreteid! Küldd el azokat a fotókat, amiket megígértél annak a helyinek akivel beszédbe elegyedtél.

 • Ne osztogass pénzt vagy édességet a helyi gyerekeknek. Sokkal jobb ha hasznos dolgokat adsz mint pédául füzet vagy ceruza.

 • Vegyél helyi termékeket, akár ennivalóról vagy szuvenírekről van szó. Így egyből támogathatod a helyi közösséget.

 • Ha van olyan ruhád vagy felszerelésed amit súly csökkentés céljából hátrahagynál, oda adhatod a szegényebb országokban a helyiek örömére.

KITÉTELEK ÉS SZERZŐDÉSEK

Mielőtt jelentkeznél egy fotós utazásra, kérjük alaposan olvasd végig a részletes programot, és az utazáshoz kapcsolódó fontos tudnivalókat.
Fontos még elolvasni a különleges kitételeket és az utazási szerződésünket, hogy minden információt ismerj a túráinkról.