Project Description

SKÓCIA – ISLE OF SKYE

A TÚRA IDEJE: 2018 Ősz – Igény szerint

A TÚRA HOSSZA: 8 nap

LÉTSZÁM: 8 fő

INDULÁS, ÉRKEZÉS: Glasgow

A TÚRA ÁRA: 778 GBP

AZ ÁR TARTALMAZZA:
Az összes szállást
A túra összes programjának költségét
Helyszíni közlekedést
Minden szárazföldi utazást
Nemzetközi túravezetőt
Valamennyi állami adót és illetéket
Fotós oktatást- és segítségnyújtást

AZ ÁR NEM TARTALMAZZA:
A kijutás árát
A biztosítások árát
Személyi jellegű ráfordításokat
Minden más fentiekben nem említett díjat

Skócia a természetfotósok egyik fellegvára. Nem véletlenül, hiszen ezt az országot az egymásba olvadó ellentétek teszik különlegessé. Az időjárás szeszélyessége miatt folyamatosan változó fényviszonyok mellett a természet, a sziklás partok- és a magasztosan tajtékzó óceán lenyűgöző látványt nyújt.

Skye szigete, amelyet a skótok igencsak nyelvtörő módon An t-Eilean Sgitheanach-nak neveznek, varázslatos módon őrzi Skócia hangulatának esszenciáját. Ha létezne táj-szépségverseny, Skócia szélsőségessége ellenére is aranyérmet érdemelne.

Skye a kalandvágyó fotósok dimbes-dombos játszótere. És bár tény, hogy az időjárás kénye-kedve szerint változtatja a horizontot, fotós-szempontból mindenképp megéri dacolni az elemekkel. Aki vállalja az időnként cudar körülményeket, azt Skócia olyan fényviszonyokkal ajándékozza meg, amelyeket csak itt lehet lencsevégre kapni.

1. NAP
Megérkezünk Glasgowba. Elfoglaljuk szállásunkat, majd az egyik helyi pubban megbeszéljük az elkövetkezendő hét programját.

Szállás: hostel
Közlekedés: repülő, tömegközlekedés
Ellátás: önellátó

2. NAP
Reggel korán elindulunk a Glasgowtól északra található Skye szigetére. Az utazás alapesetben 5-6 órát vesz igénybe, de ismerve a táj szépségeit biztosan megállunk néhány helyen fényképezni, így csupán estére érkezünk meg Skye legnagyobb városába, Portree-be. A szállás elfoglalását követően bőven lesz időnk arra, hogy lencsevégre kapjuk a kivilágított kikötőt.

Közlekedés: Bérelt kisbusz.
Ellátás: Önellátó.
Szállás: Bérelt önellátó lakás.

3. NAP
Hosszú, de tartalmas nap vár ránk. Hajnalban kelünk, hogy a napkeltét már a Mealt-vízesésnél várhassuk. A kora reggeli derengő napsugarak fényében hatalmas élmény a függőleges sziklákról alázúduló víz, valamint a távoli horizonton lévő szigetek fényképezése.

Késő délelőtt ellátogatunk a Hebridák egyik legszebb részéhez, a Quiraing-fennsíkhoz. Közösen eldöntjük, melyek a legjobb képkivágások, majd a fény játékát figyelembe véve az egész délutánt a fényképezésnek szenteljük.

Koraeste elindulunk Skye leghíresebb szikla-együtteséhez, a Storr-hoz. A parkolóból körülbelül 1 órás túra vezet a csúcsra, de a kitartó kaptatásért cserébe olyan helyen fényképeket készíthetünk, ahová csak nagyon kevesen jutnak el.

Napnyugta után visszatérünk a szállásunkra, és korán lefekszünk aludni, hogy másnap kipihenten ébredhessünk.

Közlekedés: Bérelt kisbusz és néhány gyalogtúra.
Ellátás: Reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó.
Szállás: Bérelt önellátó lakás.

4. NAP
Ismét hajnalban kelünk, hogy még napkelte előtt odaérjünk Quirainghoz, és felkészüljünk a fényképezésre.

Az előbújó napkorong fényében fürdő táj fényképezése nem egyszerű feladat, hiszen számos lehetőség és látószög közül választhatunk. A megfelelő opció kiválasztásában természetesen segítünk, ám fontos, hogy a hajnali induláskor jókora türelmet is pakoljunk a hátizsákba.

Skye szigetén az időjárás szinte óránként változik. Mivel a legideálisabb fényviszonyok kialakulása gyakran megegyezik azzal a pillanattal, amikor már épp behúznánk a cipzárt a fotóstáskánkon, van egy fontos tippünk: soha nem szabad feladni. A kitartás Skóciában szuper fotókat terem.

A reggelit követően ellátogatunk a több mint 800 éves Dunvegan kastélyba, amely valaha a híres MacLeod klán lakhelye volt. 1933 óta múzeumként várja a látogatókat.

A múltban tett felfedezőutunkat követően ismét útra kelünk és napnyugtára elautózunk Neist Pointhoz. A hullámveréssel dacoló meredek sziklafal tetején hófehér világítótorony fogad bennünket. Itt – akár jó idő van, akár esőfelhők fogadnak – mindenképp egyedülálló hangulatú fényképeket készíthetünk.

Késő este térünk vissza a szállásunkra.

Közlekedés: Bérelt kisbusz.
Ellátás: Reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó.
Szállás: Bérelt önellátó lakás.

5. NAP
A Storr ezúttal egy hajnali fotózás helyszíne lesz. Napfelkelte előtt érünk a szikla tetejére, így bőven elég időnk lesz arra, hogy csatarendbe állítsuk a fényképezőgépet a reggeli fényben fürdő táj megörökítésére.

A nap második felében ellátogatunk az 1830-ban alapított Talisker lepárlóba, ahol a világ egyik legfinomabb prémium whiskyét készítik.

Még napnyugta előtt odaérünk a Talisker-partra, amely elsősorban különleges, fekete-fehér homokjáról, valamint a partot nyaldosó tenger által kerekre formált szikláiról nevezetes.

Az itteni fényképezés mindenkinek élmény lesz, de a nagylátószög szerelmesei különösen lubickolhatnak a lehetőségekben. Érdemes minél hosszabb expozíciókkal kísérletezni.

Közlekedés: Bérelt kisbusz.
Ellátás: Reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó.
Szállás: Bérelt önellátó lakás.

6. NAP
Reggel ismét útra kelünk, és a legendás múltú Sligachan-hidat is érintve hamarosan megérkezünk a Vörös-Cuillin hegység lábához. A néhány órás kirándulás során felkutatjuk a legszebb tavakat, és megörökítjük a felszínükön tükröződő tájat.

Még napnyugta előtt elindulunk a kristálytiszta vizű Tündér-medencékhez. A türkiz és a zafír ezer árnyalatában szikrázó kis tavakat és folyókat a legenda szerint esténként tündérek látogatják. És bár a tünékeny lényeket egyelőre senkinek nem sikerült lencsevégre kapni, sosem lehet tudni, mikor döntenek úgy, hogy felfedik kilétüket.

Napnyugta után visszatérünk a szállásunkra.

Közlekedés: Bérelt kisbusz.
Ellátás: Reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó.
Szállás: Bérelt önellátó lakás.

7. NAP
Reggel megérkezünk a Tolkieni-világot idéző Elgolba, ahol tengerre szállunk. A fedélzetről messziről fotózhatjuk a Fekete Cuillins ormait, ráadásul – ha Fortuna a kegyeibe fogad minket – a fókák és a tengeri vidrák lubickolását is megörökíthetjük.

A hajókirándulást követően a nap hátralévő részét Elgolban töltjük. Kirándulás közben kiválasztjuk a legjobb helyeket az alkonyati fotózásra.

Este visszatérünk a szállásunkra.

Közlekedés: Bérelt kisbusz.
Ellátás: Reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó.
Szállás: Bérelt önellátó lakás.

8. NAP
Elérkezett skóciai utazásunk utolsó napja. Reggel visszaindulunk Glasgowba, ahonnan a hazautazás egyénileg történik.

Közlekedés: Bérelt kisbusz.
Ellátás: Reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÚRÁRÓL

 • KIUTAZÁS
  Az utazás kiindulópontja és végpontja Glasgow.
  Fontos! A találkozó pontos helyét és időpontját az indulás előtt néhány héttel emailben részletezzük. (A Glasgowba történő ki- és a hazautazást egyénileg kell megszervezni).

 • BIZTOSÍTÁS
  A részvétel feltétele az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő utasbiztosítás megkötése. Jelentkezésed folyamán lehetőséged van biztosítást igényelni irodánkon keresztül. Amennyiben más biztosítóval szerződsz, győződj meg róla, hogy biztosításod megfelel a túra körülményeinek.

 • ÚTI OKMÁNYOK, VÍZUM
  Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel vízum nélkül utazhatnak Skóciába (Nagy-Britannia).

 • SZÁLLÁS
  A túra során bérelt lakásokban szállunk meg szállunk, ahol van lehetőség főzésre is.
  A szobákhoz saját fürdőszoba tartozik. Ágyneműt és törölközőt kapunk. A szállásokon van wifi.

 • KÖZLEKEDÉS
  Elsősorban kisbusszal közlekedünk, de természetesen túrázni is fogunk.

 • ELLÁTÁS
  A szálláson kapunk reggelit, az ebéd és a vacsora önellátó. Útközben lesz alkalmunk bevásárolni, de mindenképp érdemes megkóstolni a skót éttermek és pubok specialitásait is.

 • IVÓVÍZ
  A higiénés állapot mindenhol megfelelő. A csapvíz iható – sőt, sok esetben sokkal finomabb, mint itthon – de természetesen ásványvizet is vásárolhatunk.

 • ZSEBPÉNZ
  Érdemes végig gondolni az egyéni igényeket, és ennek megfelelően számolni a zsebpénzzel. Mindneki máshogy szeret költeni, ezért a saját belátásod szerint hozz költőpénzt szuvenírekre, étel és italkülönlegességekre.
  Arra kérünk, hogy valutaváltáskor vedd figyelembe, hogy Skócia nem tartozik a legolcsóbb országok közé. Egy átlagos étkezés ára 7-9 fontba kerül.

 • VALUTA, PÉNZVÁLTÁS
  A fizetőeszköz angol Font.
  Pénzváltásra, pénzfelvételre Glasgowban is van lehetőség, ám jobban jársz, ha még Magyarországon váltasz valutát. Ha szeretnél, útközben sok helyen kártyával is fizethetsz.

 • IDŐJÁRÁS
  Skye a “négy évszak egy nap alatt” fellegvára: itt könnyen előfordulhat, hogy a verőfényes napfényből néhány óra leforgása alatt hózápor lesz. Erős szélre is számítani kell, ezért mindenképp legyen nálad megfelelő túraöltözék. (meleg kabát, szél- és vízálló dzseki és nadrág)

 • BIZTONSÁG
  Mindenhol kiváló a közbiztonság.

 • KOMMUNIKÁCIÓ
  Skye az 1-es roaming zónába tartozik. A térerő lefedettség változó.
  Wifi van az apartmanban. 

 • ELEKTROMOS ÁRAM
  Az elektromos hálózat megegyezik az itthonival, viszont a csatlakozó G-típusú, ezért átalakítót mindenképp hozni kell.

 • TÚRALEÍRÁS

  Az utazásunk fő célja a fotózás, az, hogy a lehető legjobb helyeken, a lehető legjobb fényképek készülhessenek el. Ennek érdekében azonban olykor áldozatokat kell hozni: előfordulhatnak váratlan helyzetek – időjárás változás és egyéb környezeti tényezők – amelyek felülírják a tervezett programot. Az útleírás általános információkat fogalmaz meg, de nem tudja garantálni a benne szereplő látnivalók, események és élővilág megtapasztalását, illetve a benne foglalt időkeretek pontos betartását.
  Amennyiben valamilyen váratlan esemény miatt egy-egy program egyáltalán nem teljesíthető az előre meghirdetett időpontban, a túravezető megpróbálja átszervezni, átcsoportosítani a programokat.

  A túráinkon való részvétel alapfeltétele a kifogástalan egészségi állapot. Komoly szív és érrendszeri problémák, idegrendszeri és mentális zavarok kizáró tényezők.

FELSZERELÉS

Tapasztalataink alapján a fotós utazásokra két nagyobb hátizsákot és egy kisebb hátizsákot érdemes vinni. Ez utóbbi kicsire összegöngyölve a nagyobb hátizsákba kerül, hogy szükség esetén kéznél legyen. A két nagyobb táskába kerülnek a személyes holmik illetve a fotózáshoz szükséges felszerelések.

Szintén a saját példánkból okulva javasoljuk, hogy tényleg csak azt hozd magaddal, amire feltétlenül szükséged lesz. A csomagját mindenki maga viszi, így – hacsak nem egy erőemelő izomzatával büszkélkedhetsz – jobban jársz, ha a táskád nem túl nehéz.

A ruhák és alapvető pipere holmik súlya maximum 15-20kg legyen és ehhez maximum 60 literes hátizsákot válassz. A hátizsák a legjobb megoldás, hiszen praktikusabb, és a közlekedési bármilyen közlekedési ezközben elfér. A fotós felszereléseknek pedig egy kisebb méretű fotós táskát érdemes választani.

A kemény bőröndök nem megfelelőek egy fotós túrához, lehetetlen velük közlekedni és ráadásul az önsúlyuk is nagyobb, ami a légitársaságok súlykorlátja miatt problémát jelenthet.

Az egyéni igényeken túl az alábbi alapfelszerelést javasoljuk:

 • Személyes iratok, dokumentumok (útlevél, biztosítás, igazolványok stb.)

 • Készpénz, bankkártya

 • Gyorsan száradó törölköző

 • Meleg ruha; polár pulóver, pehelykabát.

 • Vízálló esőkabát, esőnadrág

 • Sapka, csősál, kesztyű

 • Bejáratott túrabakancs vagy sportcipő

 • Túrabot

 • Kulacs

 • Fejlámpa

 • Elsősegélycsomag, gyógyszerek

 • Amit az útra még érdemes hozni: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Túravezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

FOTÓS FELSZERELÉS

A legtöbb fotos turánk sok utazást vesz igénybe ezért minél könnyebb felszereléssel érdemes utazni.

Amit érdemes hozni az egy tükörrefelexes vagy tükörnélküli gép, de mobil fotózásra is érdemes hangsulyt fektetni. és útjainkon akár kompakt fényképezö gépekkel is elérhetónk komoly eredményeket.

A leghatékonyabb objektívek utazáshoz az egy nagylátó szögű zoom (24-70, 16-40) és egy kisebb telezoom (70-200, 75-300). Ezekkel a témák 98%a lefedhető. Konvertert még érdemes hozni, esetleg macro közgyürüket.

Az állvány gömbfejjel kötelezően a felszerelés része, lehetőleg könnyű utazásra tervezett típus legyen.

Mi kell a fotós táskába?

 • SLR/DSLR vagy mirrorless (MILC) fényképezőgép

 • Nagylátószögű (zoom) objektív

 • Alap,- és/vagy macro objektív

 • Kis telezoom objektív

 • Könnyű állvány lehetőleg gömbfejjel

 • Tartalék akkumulátorok és töltők

 • ND szűrők – átmeneti, teljes, több denzitás

 • Kisméretű laptop a képek feltöltésére

 • Tartalék akkumulátorok