Project Description

TÖRÖKORSZÁG – KAPPADÓKIA

A TÚRA IDEJE: 2019 Ősz – Igény szerint

A TÚRA HOSSZA: 6 nap

LÉTSZÁM: Minimum 8 – Maximum 12 fő

INDULÁS, ÉRKEZÉS: Isztambul

A TÚRA ÁRA: 885 USD

AZ ÁR TARTALMAZZA:
Az összes szállást
A túra összes programjának költségét
Nemzetközi túravezetőt
Valamennyi állami adót és illetéket
Belföldi járatok és közlekedés díját
Fotós oktatást- és segítségnyújtást
Minden belépőjegyet,
beleértve a nemzeti parkok belépőjét is

AZ ÁR NEM TARTALMAZZA:
A kiutazás költségét
A biztosítások díját
A személyes igények költségtérítését
Minden más, a fentiekben nem említett díjat

Kappadókia a legkedveltebb turisztikai célpontok egyike Törökországban. És ez nem véletlen: a térség ugyanis olyan, akár egy időkapszula, amely visszarepít bennünket abba a korba, amelyet máskülönben csak történelemkönyvekből ismerhetnénk meg. Az itteni fényképezést nem csupán a világon egyedülálló táj teszi élménnyé, hanem a régióra jellemző vallási sokszínűség is.

Törökország ezen szeglete átlagostól eltérő múltjának köszönheti jelenét. Az ókorban Kappadókia egyfajta kulturális híd volt Mezopotámia és a Balkán között. Mivel az egyik legfontosabb kereskedelmi úthálózat mentén helyezkedett el, tucatnyi felfedezés közvetítőjévé vált. Többek között néma szemtanúja volt annak a folyamatnak is, amelynek köszönhetően az írás vagy épp a korongozás úttörői szép lassan meghódították Európa keleti részét. Az évezredek során Kappadókia számos civilizációnak adott otthont.

Kappadókia a természet szerelmeseinek is tálcán kínálja a jobbnál jobb lehetőségeket. A Göreme Nemzeti Parkban található Tündérkémények között sétálva úgy érezhetjük magunkat mintha Tolkien egyik regényébe csöppentünk volna. És bár a kolosszusok mögül egyetlen óriás vagy tűzokádó sárkány sem fog előbukkanni, a furcsa építmények, valamint a homokszínű sziklarengeteg és a kék ég találkozása garantálja a mesés élményeket.

1. NAP

Délelőtt találkozunk Isztambulban a megbeszélt helyen, majd lepakolunk a hotelban, és a nyakunkba vesszük a világ egyetlen olyan városát, amely egyszerre két kontinensen is jelen van.

A nevezetességek feltérképezése közben kiválasztjuk azokat a helyeket, ahol este fényképezni fogunk. A látnivalók közül természetesen nem maradhat ki a nyüzsgő forgatagáról híres bazár sem, ahol a színpompás kelmék, illatos füstölők, ragyogó aranyláncok és aromás fűszerek lebilincselő választéka vár bennünket.
Az egész napot Isztambul felfedezésével és a helyi kultúra megismerésével töltjük, majd egy autentiks étteremben megvacsorázunk. Törökország messze földön híres gasztronómiájáról, ezért mindenképp érdemes megkóstolni a helyi étel- és italkülönlegességeket.

Az estét a Boszporusz partján töltjük, hogy a félig Európához, félig Ázsiához tartozó várost a legszebb fényáradatban fényképezhessük. A kivilágított Boszporusz-híd látványa elgondolkodtató: az emberiség képes arra, hogy mérnöki csodák révén hidat emeljen két, egymástól merőben eltérő kultúrájú világ közé. Isztambul ezerarcú város, amelyet az ellentétek éltetnek: a több százéves hagyományok mellett a modern eszmék térhódítása is töretlen, a Kék Mecset és a Szultán Palota tőszomszédságában pedig ott magasodik a Hagia Sophia, a késő ókor egyik legkiemelkedőbb keresztény temploma.

Közlekedés: tömegközlekedés
Szállás: hotel
Ellátás: önellátó (ebéd, vacsora)

2. NAP

Reggel repülőre szállunk, és elutazunk Kappadókiába, ahol hangulatos, barlangban kialakított apartmanok várnak bennünket. Miután kipihentük az út fáradalmait, felsétálunk a Napnyugta-kilátóba, ahonnan – ahogy a neve is mutatja – akkor a legszebb a táj, amikor a nap pihenni tér a horizonton. A kilátóba vezető út alig 1 kilométer hosszú, ami a mozgalmas délelőtt ellenére sem kimerítő.

Az utazással és fotózással töltött napot egy hangulatos éttermi vacsorával zárjuk, majd korán lefekszünk aludni, mert másnap hajnalban olyan élmény vár bennünket, amiért feltétlenül érdemes korán felkelni.

Közlekedés: repülő, bérelt kisbus
Szállás: apartman
Ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó

3. NAP

Hajnalban kelünk, hogy megcsodálhassuk a hőlégballonok felszállását. A levegőbe emelkedő színpompás ballonok és derengő a napsugarak által megvilágított halványkék égbolt festői kontrasztját az objektívek is nagyon szeretik.

Előre jelzett igény esetén a hőlégballonos túrát is beillesztjük a programba: ebben az esetben nem csupán megnézni tudjuk a repülő csodákat, hanem arra is lehetőségünk nyílik, hogy madártávlatból fényképezzük Kappadókia legszebb természeti képződményeit.

A hajnali fotózás után visszatérünk a szállásra, majd reggeli után ismét felhúzzuk a túracipőnket, hogy bejárjuk a környező völgyeket. Közülük a legkülönlegesebb a Fehér- és a Szerelem-völgy.

A Göremében elköltött ebéd után ellátogatunk a Rózsák-völgyébe, ahol megvárjuk a napnyugtát. Ilyenkor a sárga és a narancssárga sosem látott árnyalatai könnyű dunyhaként ragyogják be a sziklarengeteget.

Napközben elsősorban bérelt kisbusszal közlekedünk.

Közlekedés: bérelt kisbusz
Szállás: apartman
Ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó

4. NAP

Ismét korán kelünk, hogy megcsodálhassuk és természetesen lefényképezhessük a hajnali fényeket a Fehér-völgyben. Ezt követően visszatérünk a szállásra, majd a jól megérdemelt reggelink után elmerülünk Göreme kulturális értékeiben. A Göreme Nemzeti Park területén található történelmi városkának ma is 2000-2500 lakosa van. Megnézzük a Göreme szabadtéri múzeumot, amely voltaképp nem más, mint az 5. és 13. század között épített sziklatemplomok gyűjteménye. A templomokat a vulkanikus eredetű tufába vájták ki, belsejükben ma is megtekinthetőek azok a különleges díszítések, amelyekkel az itt élő középkori emberek az égi világ előtt tisztelegtek.

Útba ejtjük továbbá az Uchisar erődöt is, amely évszázadokon át Göreme elsőszámú védelmi támaszpontja volt. Ha tehetjük, felsétálunk a tetejére, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a régióra.

Az ebédet egy kellemes helyi étteremben fogyasztjuk el, majd miután feltöltöttük energia-raktárainkat, elindulunk kirándulni a Rózsák-völgyébe. Útközben bőven lesz lehetőségünk fényképezni.

Közlekedés: bérelt kisbusz
Szállás: apartman
Ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó

5. NAP

A hajnali fotózás és a szálláson elfogyasztott reggelit követően felsétálunk a Rózsák-völgyének tetejére. Kappadókiában talán innen nyílik a legszebb kilátás a tájra. Útközben megállunk a legérdekesebb völgyeknél és barlangoknál, amelynek köszönhetően ismét megtapasztalhatjuk, mennyire igaz a mondás, miszerint az út maga a cél.

A nap második felében fakultatív a program, amelynek köszönhetően mindenki ott fényképezhet, ahol szeretne. Noha a fotós túráknak nagy előnye, hogy közösen látogatunk el a legszebb helyekre, a magányos kattintgatásnak is megvan a maga szépsége: ilyenkor van lehetőség arra, hogy teljesen belemerüljünk a fotózásba és kipróbáljuk az elmúlt napok során elsajátított technikákat. Kevés annál felemelőbb érzés van, mint amikor a személyiségünk, a fotós tudásunk és a meseszép táj triójának eredményeképp megszületnek azok a fényképek, amelyek sok év elteltével is felidézik a kellemes emlékeket.

Közlekedés: bérelt kisbusz
Szállás: apartman
Ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó

6. NAP

Korán reggel összepakolunk, visszarepülünk Isztambulba, és a világ egyik legkülönlegesebb városában búcsút veszünk egymástól.

Közlekedés: bérelt kisbusz, repülő
Ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÚRÁRÓL

 • KIUTAZÁS, REPÜLŐJEGY
  Az utazás kiindulópontja és végpontja Törökország egyik legfontosabb városa, Isztambul.
  Fontos!
  A találkozó pontos helyét és időpontját az indulás előtt néhány héttel emailben részletezzük. Az Isztambulba történő ki- és a hazautazást egyénileg kell megszervezni.

 • BIZTOSÍTÁS
  A részvétel feltétele az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő utasbiztosítás megkötése. Jelentkezésed folyamán lehetőséged van biztosítást igényelni irodánkon keresztül. Amennyiben más biztosítóval szerződsz, győződj meg róla, hogy biztosításod megfelel a túra körülményeinek.

 • ÚTI OKMÁNYOK, VÍZUM
  A törökországi beutazáshoz a hazaút dátumához képest legalább 6 hónapig érvényes útlevélre illetve turistavízumra van szükség. Utóbbit a magyarországi Török Nagykövetségen vagy az isztambuli repülőtéren is kiválthatjuk.

 • SZÁLLÁSOK
  Törökországi fotós utazásunk során két szállásunk lesz: egy hostel Isztambulban és egy barlangi fogadó Kappadókiában, ahonnan csillagtúra-szerűen járjuk be a térség legszebb helyeit.

  A barlangban kialakított hangulatos fogadóban 2-3 ágyas, ritkán 1 illetve 4 ágyas, fürdőszobás szobákkal várnak bennünket. Vezeték nélküli internet, törölköző és ágynemű minden szobában van, reggelit kapunk.

 • KÖZLEKEDÉS
  Isztambulban a helyi tömegközlekedést használjuk. (vízibusz, villamos és busz) Belföldi repülőjárattal jutunk el Nevsehirbe, ahol a helyközi utazás kényelmes bérelt kisbusszal történik.

  Fakultatív program a hőlégballonos fotózás. Arra kérünk, hogy még az utazás előtt jelezd nekünk, ha szeretnél élni ezzel a lehetőséggel.

 • ELLÁTÁS
  A szállásokon reggelit biztosítanak számunkra, ám a többi étkezés önellátó. Törökország híres gasztronómiájáról, így kifejezetten élvezetes lesz végigkóstolni a helyi finomságokat. Az éttermi étkezés körülbelül ugyanannyiba kerül, mint Magyarországon.

 • IVÓVÍZ
  A csapvíz mindenhol iható, ám érzékenyebb gyomrú utazóinknak inkább a palackos víz vagy üdítő fogyasztását ajánljuk, amelyek mindenhol könnyedén beszerezhetőek.

  A török ételek teljesen biztonságosak.

 • ZSEBPÉNZ
  Érdemes végig gondolni az egyéni igényeket, és ennek megfelelően számolni a zsebpénzzel. Mindneki máshogy szeret költeni, ezért a saját belátásod szerint hozz költőpénzt szuvenírekre, étel és italkülönlegességekre.

  A fakultatív programok közé tartozó hőlégballonos repülés 100 euróba kerül.

  A szupermarketek és az éttermek árai nagyjából megegyeznek az európai átlaggal. Egy vacsora 12-15 eurónak megfelelő lírába kerül.

 • VALUTA, PÉNZVÁLTÁS
  Törökország hivatalos pénzneme a török líra. Az a legegyszerűbb, ha a költőpénzt eleve a helyi valuta formájában hozod magaddal, de a helyszínen a dollár és az euro átváltása is könnyen megoldható.

  Sok helyen kártyával is fizethetsz. ATM automaták szinte mindenhol vannak, így a pénzfelvétel sem jelent problémát.

 • IDŐJÁRÁS
  Szeptemberben Törökországban kellemes meleg van: napközben rövidnadrág és póló a legideálisabb viselet, de este és hajnalban lehűl a levegő, ezért meleg holmira is szükség van. Az esetleges záporok, zivatarok miatt egy könnyű esőkabát is kerüljön az utazótáskába.

 • BIZTONSÁG
  A turisták által kedvelt helyeken lehetnek zsebtolvajok, de ettől eltekintve Törökországban mindenhol jó a közbiztonság.

 • KOMMUNIKÁCIÓ
  Törökország a 2-es roaming zónába tartozik. A térerő és a lefedettség jó.

  Vezeték nélküli internet minden szállásunkon van.

  Az időeltolódás +1 óra.

 • ELEKTROMOS ÁRAM
  Az elektromos hálózat és a csatlakozó is megegyezik az itthonival.

 • TÚRALEÍRÁS

  Az utazásunk fő célja a fotózás, az, hogy a lehető legjobb helyeken, a lehető legjobb fényképek készülhessenek el. Ennek érdekében azonban olykor áldozatokat kell hozni: előfordulhatnak váratlan helyzetek – időjárás változás és egyéb környezeti tényezők – amelyek felülírják a tervezett programot. Az útleírás általános információkat fogalmaz meg, de nem tudja garantálni a benne szereplő látnivalók, események és élővilág megtapasztalását, illetve a benne foglalt időkeretek pontos betartását.
  Amennyiben valamilyen váratlan esemény miatt egy-egy program egyáltalán nem teljesíthető az előre meghirdetett időpontban, a túravezető megpróbálja átszervezni, átcsoportosítani a programokat.

  A túráinkon való részvétel alapfeltétele a kifogástalan egészségi állapot. Komoly szív és érrendszeri problémák, idegrendszeri és mentális zavarok kizáró tényezők.

FELSZERELÉS

Tapasztalataink alapján a fotós utazásokra két nagyobb hátizsákot és egy kisebb hátizsákot érdemes vinni. Ez utóbbi kicsire összegöngyölve a nagyobb hátizsákba kerül, hogy szükség esetén kéznél legyen. A két nagyobb táskába kerülnek a személyes holmik illetve a fotózáshoz szükséges felszerelések.

Szintén a saját példánkból okulva javasoljuk, hogy tényleg csak azt hozd magaddal, amire feltétlenül szükséged lesz. A csomagját mindenki maga viszi, így – hacsak nem egy erőemelő izomzatával büszkélkedhetsz – jobban jársz, ha a táskád nem túl nehéz.

A ruhák és alapvető pipere holmik súlya maximum 15-20kg legyen és ehhez maximum 60 literes hátizsákot válassz. A hátizsák a legjobb megoldás, hiszen praktikusabb, és a közlekedési bármilyen közlekedési ezközben elfér. A fotós felszereléseknek pedig egy kisebb méretű fotós táskát érdemes választani.

A kemény bőröndök nem megfelelőek egy fotós túrához, lehetetlen velük közlekedni és ráadásul az önsúlyuk is nagyobb, ami a légitársaságok súlykorlátja miatt problémát jelenthet.

Az egyéni igényeken túl az alábbi alapfelszerelést javasoljuk:

 • Személyes iratok, dokumentumok (útlevél, biztosítás, igazolványok stb.)

 • Készpénz, bankkártya

 • Szúnyogriasztó

 • Gyorsan száradó törölköző

 • Éghajlatnak megfelelő túraöltözet (hosszú nadrág, meleg ruha, polár pulóver is)

 • Esőkabát, esőnadrág

 • Füldugó

 • Bejáratott túrabakancs vagy sportcipő

 • Kulacs

 • Elsősegélycsomag, gyógyszerek

 • Amit az útra még érdemes hozni: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Túravezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

FOTÓS FELSZERELÉS

A legtöbb fotos turánk sok utazást vesz igénybe ezért minél könnyebb felszereléssel érdemes utazni.

Amit érdemes hozni az egy tükörrefelexes vagy tükörnélküli gép, de mobil fotózásra is érdemes hangsulyt fektetni. és útjainkon akár kompakt fényképezö gépekkel is elérhetónk komoly eredményeket.

A leghatékonyabb objektívek utazáshoz az egy nagylátó szögű zoom (24-70, 16-40) és egy kisebb telezoom (70-200, 75-300). Ezekkel a témák 98%a lefedhető. Konvertert még érdemes hozni, esetleg macro közgyürüket.

Az állvány gömbfejjel kötelezően a felszerelés része, lehetőleg könnyű utazásra tervezett típus legyen.

Mi kell a fotós táskába?

 • SLR/DSLR vagy mirrorless (MILC) fényképezőgép

 • Nagylátószögű (zoom) objektív

 • Alap,- és/vagy macro objektív

 • Kis telezoom objektív

 • Könnyű állvány lehetőleg gömbfejjel

 • Tartalék akkumulátorok és töltők

 • ND szűrők – átmeneti, teljes, több denzitás

 • Kisméretű laptop a képek feltöltésére

 • Tartalék akkumulátorok