Project Description

LOFOTEN – A SARKIFÉNY NYOMÁBAN

 

A TÚRÁK IDEJE: 2020 január 24. & január 31.

A TÚRA HOSSZA: 7 nap

LÉTSZÁM: 8 fő

INDULÁS, ÉRKEZÉS: Leknes

A TÚRA ÁRA: 12.100 NOK

AZ ÁR TARTALMAZZA:
Az összes szállást
Minden tevékenységet ami szerepel a programban
Minden helyszíni közlekedést
Nemzetközi túravezetőt
Valamennyi állami adókat és illetéket
Fotós oktatást és segítségnyújtást

 

AZ ÁR NEM TARTALMAZZA:
A kijutás árát
A biztosítások árát
Személyi jellegű ráfordításokat
Az étkezéseket
Minden más fentiekben nem említett díjat

 

Te hallottál már Lofotenről? A szokatlan csengésű név egy különleges norvég szigetcsoportot takar, amely az Északi-sarkkörtől északra, a 67. és a 68. szélességi fok között található.

És bár ez alapján joggal gondolhatnánk, hogy Lofoten egyet jelent az állandó zimankóval, a Golf-áramlatnak köszönhetően ez éppenséggel nem így van.

A Földön itt a legnagyobb az úgynevezett hőmérsékleti anomália, ami azt jelenti, hogy amikor a környező területeken mínusz 20 fokig ereszkedik a hőmérő higanyszála, és már a jegesmedvék is szívesen vennének egy meleg takarót, a Lofoten szigeteken ’mindössze’ 0 Celsius fok körül alakul a hőmérséklet.

A szigetcsoport az UNESCO Világörökség részét képezi, a National Geographic szerint pedig ez a világ harmadik legvonzóbb turisztikai úti célja.

Tudvalevő, hogy a National Geographic nem osztogat ok nélkül bronzérmeket, és Lofoten is jó okkal került a kedvenceik közé.

A szigetcsoport 60(!) kisebb-nagyobb szigetét hidak, alagutak és kompjáratok kötik össze. Az itteni, körülbelül 20 ezer főt számláló lakosság elsősorban tőkehal-halászatból él.

A fotózás szerelmeseinek Lofotan valóságos kincsesbánya, hiszen a változatos táj ezernyi szépséget tartogat. A fjordok és a tengeröblök találkozása lenyűgöző látványt nyújt, a gleccserek magasztossága pedig egy szempillantás alatt ráébreszti az embert arra, hogy a természet erői mellett minden más eltörpül.

A gigászi jégtömegek hatalmas – nem ritkán több, mint 1000 méter magas – hegységeket szeltek ketté. A tengerből kiemelkedő feketés csúcsok olyanok, akár egy-egy Isteneknek felkínált óriási süvegcukor.

Lofoten egyik legkülönlegesebb kuriózuma azonban a fény és sötétség örök viadala, amely minden év decemberében éri el tetőpontját. A naptári év utolsó hónapjában a Nap eltűnik a horizontról és két-három hétre átadja helyét a teljes sötétség birodalmának.

Január második felében – vagyis a túra idejében – a nap megkezdi az égbolt visszahódítását és néhány órára fényárban fürdeti a tájat. És bár a fény hiánya elsőre talán elrettentő lehet valakinek, aki fotózni szeretne, aggodalomra semmi ok. Az igazi meglepetést ugyanis az éjszaka tartogatja, hiszen az évnek ebben a szakában jó esélyünk van arra, hogy lencsevégre kapjuk a világ egyik legkülönlegesebb égi jelenségét, a tünékeny sarki fényt.

A 8 napos utazás során elsősorban a természet megörökítésére koncentrálunk, de emellett sort kerítünk arra is, hogy a halászhajók fedélzetéről meglessük a bolygó legnagyobb vízi emlőseit, a bálnákat.

A túra Lofoten 2 fő régiójára koncentrálódik, ennek érdekében 2 szállásunk is lesz. A nappalokat és az éjszakákat is a fotózásnak szenteljük.

Az alábbi program csupán fő csapásvonalként szolgál: a bejáratott fotós helyszíneket mindenképp felkeressük, elképzelhető, hogy az itteni, változékony időjárás miatt átalakítjuk az útitervet.

1. nap
Leknes (LKN) repülőtérre érkezünk, ahol kihelyezett túravezető fogad bennünket. Innen 9 személyes kisbusszal jutunk el a Moskenosoya szigeten található Reine városkájába, ahol már várnak bennünket a klasszikus norvég hangulatú Eliassen Rorbuer faházak. Ha Fortuna és az időjárás mellénk áll, már első este megcsodáljuk – és természetesen fényképezzük – a sarki fényt.

Közlekedés: repülő, kisbusz
Szállás: faház
Ellátás: önellátás

2-3-4 nap
Ezeken a napokon csillagtúra-szerűen sorra járjuk a sziget déli partvidékét, valamint a fjordokat és egész nap fotózunk. Este, rövid pihenés után, visszatérünk a szabad ég alá, és az éjszakát a sarki fény-fotózásnak szenteljük.

A 3 nap során bebarangoljuk a térség legszebb helyeit, úgy is, mint a nyelvtörőnek is beillő Flakstadot, Fredvangot, Nusfjordot, Ramberget, Variedet és Selfjordot.

Közlekedés: kisbusz
Szállás: faház
Ellátás: önellátás

 

5-6-7 nap
Az ötödik nap reggelén kisbusszal átutazunk a második szállásunknak otthont adó Morstundba, amely a szigetcsoport északi részén található. Ezekben a napokban számtalan alkalmunk nyílik arra, hogy megörökítsük a közeli Utakleiv, Haukland és Unstad szépségeit.

Közlekedés: kisbusz
Szállás: Rorbuer faház
Ellátás: önellátás

 

8. nap
Ez túránk utolsó napja. És bár búcsút veszünk a tenger-illatú Norvégia egyik legszebb szigetcsoportjától, egy biztos: a fényképezőgépünk memóriájának köszönhetően (a sajátunkról nem is beszélve) az utazás emléke örökre velünk marad.

Közlekedés: repülő – indulás a Leknes repülőtérről

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÚRÁRÓL

 • KIUTAZÁS
  Budapestről 2 átszállással (Amszterdam, Oslo) juthatsz el Leknesbe. Ezt neked kell leszervezned, de segítünk benne, ha szeretnéd!

 • BIZTOSÍTÁS
  A részvétel feltétele az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő utasbiztosítás megkötése. Jelentkezésed folyamán lehetőséged van biztosítást igényelni irodánkon keresztül. Amennyiben más biztosítóval szerződsz, győződj meg róla, hogy biztosításod megfelel a túra körülményeinek. Javasoljuk – a téli időszakra való tekintettel – a vis maior eseményeket is fedező konstrukció választását.

 • ÚTI OKMÁNYOK, VÍZUM
  Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak Norvégiába.

 • SZÁLLÁS
  Északi túránk során két-három vagy 4 ágyas, fürdőszobás szobákban szállunk meg. Ágyneműt és törölközőt kapunk, vezeték nélküli internet van.

 • KÖZLEKEDÉS
  Az út során 9 személyes kisbusz szállít bennünket.

 • ELLÁTÁS
  A túra önellátó. A szállások jól felszerelt konyhával várnak minket. Bevásárlásra van lehetőség, de érdemes megkóstolni az éttermek kínálatában lévő norvég specialitásokat is. Egy átlagos vacsora ára 150 – 300 NOK között váltakozik.

  Az étkezés mindenhol biztonságos; az élelmiszerekre az Uniós előírások vonatkoznak.

 • IVÓVÍZ
  A higiénés állapot mindenhol megfelelő. A csapvíz iható – sőt, sok esetben sokkal finomabb, mint itthon – de természetesen ásványvizet is vásárolhatsz.

 • KÖLTŐPÉNZ
  Mindenki máshogy szeret utazni és másra költi a pénzét. Annyi pénzt hozz magaddal, ami fedezi a saját igényeidnek megfelelő ételek, italok, ajándékok és borravalók költségét.

  Arra kérünk, hogy valutaváltáskor vedd figyelembe, hogy Norvégia nem egy olcsó ország.

 • VALUTA, PÉNZVÁLTÁS
  Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, fizetőeszköze a norvég korona.

  Norvégiában nem jelent problémát a pénzváltás és a bankkártyás fizetés, mindazonáltal azt javasoljuk, hogy a költőpénzed egy részét Norvég Korona formájában hozd magaddal, hiszen így már a túra első percétől kezdve átadhatod magad a gondtalan fényképezés örömének.

 • IDŐJÁRÁS
  Lofoten híres változékony időjárásról, viszont nincs annyira hideg. 0 és mínusz 10 fokos hőmérsékletre kell számítani. Erős szélre is számítani kell, ezért mindenképp legyen nálad megfelelő túraöltözék. (meleg kabát, szél- és vízálló dzseki és nadrág, könnyen levehető meleg kesztyű)

 • BIZTONSÁG
  Lofotenben kiemelkedően jó a közbiztonság.

 • KOMMUNIKÁCIÓ
  A térerő és a lefedettség jó. Az eltörölt roaming díjaknak köszönhetően a telefonálás és az internetezés nem jelent extra költséget.

 • ELEKTROMOS ÁRAM
  Az elektromos hálózat és a csatlakozó is megegyezik az itthonival.

 • TÚRALEÍRÁS
  A programváltozás jogát fenntartjuk! Utazásunk fő célja a fotózás, az, hogy a lehető legjobb helyeken, a lehető legjobb fényképek készülhessenek el. Ennek érdekében azonban olykor áldozatokat kell hozni: előfordulhatnak váratlan helyzetek – időjárás változás és egyéb környezeti tényezők – amelyek felülírják a tervezett programot. Számunkra az utasok biztonsága a legfontosabb: ha egy program elmarad, vagy más időpontra kerül, nem az előre kijelölt szállásra megyünk vagy netán épp a megszokottól eltérő közlekedési eszközt használunk, az kizárólag azért fordulhat elő, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk.

  Amennyiben valamilyen váratlan esemény miatt egy-egy program egyáltalán nem teljesíthető az előre meghirdetett időpontban, a túravezető megpróbálja átszervezni, átcsoportosítani a programokat.

  A szervezőknek az a legfontosabb, hogy jól érezd magad, ám a végső döntés az övék, és betartásuk minden résztvevő számára kötelező érvényű.

  Az utazáson való részvétel alapfeltétele a jó egészségi állapot. Komoly szív- és érrendszeri problémák, idegrendszeri és mentális zavarok kizáró tényezők. Ha személyes állapotod igényli, konzultálj az orvosoddal.

FELSZERELÉS

Tapasztalataink alapján a fotós utazásokra két nagyobb táskát vagy hátizsákot és egy kisebb hátizsákot érdemes vinni. Ez utóbbi kicsire összegöngyölve a nagyobb hátizsákba kerül, hogy szükség esetén kéznél legyen. A két nagyobb táskába kerülnek a személyes holmik illetve a fotózáshoz szükséges felszerelések.

A ruhák és alapvető pipere holmik súlya 10-15 kiló körül lesz, ehhez maximum 60 literes (M-es méretű) utazótáskát vagy hátizsákot válassz. A hátizsák egyébként jobb megoldás, hiszen praktikusabb, és a közlekedési eszközeinkben is jobban elfér.

A kemény bőröndök nem mindíg megfelelőek egy fotós túrához, ráadásul az önsúlyuk is nagyobb, ami a légitársaságok súlykorlátja miatt problémát jelenthet. (A feladott poggyász súlyát általában 23 kilóban maximálják)

Az egyéni igényeken túl az alábbi alapfelszerelést javasoljuk:

 • Vízálló télikabát, vízálló nadrág

 • Készpénz, bankkártya

 • Gyorsan száradó törölköző

 • Éghajlatnak megfelelő túraöltözet (hosszú nadrág, meleg ruha, polár pulóver, aláöltözet )

 • Vízálló télikabát, vízálló nadrág

 • Éghajlatnak megfelelő túraöltözet (hosszú nadrág, meleg ruha, polár pulóver, aláöltözet )

 • Kulacs

 • Fejlámpa

 • Elsősegélycsomag, gyógyszerek

 • Amit az útra még érdemes hozni: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Túravezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

FOTÓS FELSZERELÉS

A legtöbb fotos turánk sok utazással jár, ezért minél könnyebb felszerelést hozz magaddal!

Legyen a táskádban egy tükörrefelexes vagy tükörnélküli gép, de mobil fotózásra is érdemes hangsulyt fektetni. Útjainkon akár kompakt fényképezögépekkel is elérhetőnk komoly fotográfiai eredmények.

A leghatékonyabb objektívek utazáshoz: nagylátó szögű zoom (24-70, 16-40), egy kisebb telezoom (70-200, 70-300). Ezekkel a témák 98%-a lefedhető. Konvertert még érdemes hozni, esetleg macro közgyűrűket.

Az állvány gömbfejjel kötelezően a felszerelés része, lehetőleg könnyű utazásra tervezett típus legyen.

Mi kell a fotós táskába?

 • SLR/DSLR vagy mirrorless (MILC) fényképezőgép

 • Nagylátószögű (zoom) objektív

 • Alap,- és/vagy macro objektív

 • Kis telezoom objektív

 • Könnyű állvány lehetőleg gömbfejjel

 • Tartalék akkumulátorok és töltők

 • ND szűrők – átmeneti, teljes, több denzitás

 • Kisméretű laptop a képek feltöltésére

 • Tartalék akkumulátorok