Öt napos fotós túránk keretében bebarangoljuk az ezerarcú Alpok legvarázslatosabb vidékeit. Utunk során megismerkedünk a térség legszebb hegyeivel, és számtalan fényképet készítünk a világ egyik legikonikusabb hegyéről, a 4477 méter magas Matterhornról. A hósipkás, gúla alakú kolosszus nem véletlenül a fényképészek nagy kedvence, hiszen a csúcson megtörő napsugarak játékát éppolyan élvezetes lencsevégre kapni, mint megörökíteni a felhőfátyol alól kikandikáló sziklás részeket.

Svájci alpokban természetfotózásra indulni, ugyanolyan felemelő és semmihez sem fogható érzés, mint Olaszországban belekortyolni egy aromás eszpresszóba. Az Alpok megannyi csodát tartogat: ha képesek vagyunk megnyitni elménket, és engedjük, hogy magával ragadjon a hegy mágikus hangulata, olyan élmények várnak ránk, amelyeket évtizedek elteltével is boldogság lesz felidézni.

1. NAP

Kora délután találkozunk zermatti szállásunkon, majd miután megbeszéltük a következő napok vázlatos programját, elindulunk közös utazásunk első túrájára.

Megismerkedünk a környékkel: egy rövid túra keretében felsétálunk a hegyoldalon, hogy elkészíthessük az első fényképeket az éjszakai fényekben ragyogó faluról, és a mögöttük magasodó Matterhonról.

Túra: rövid túra, hogy ráláthassunk a városra felülről.

Közlekedés: gyalog
Szállás: apartman
Ellátás: önellátó

2. NAP

Reggel beszerezzük a túrázáshoz szükséges élelmet, majd nekivágunk a hegynek, hogy az 1608 méteren lévő Zermattból, a Sunnegán keresztül feljussunk a 2606 méteren elhelyezkedő Fluhalphoz.
Az elbűvölően kék Grindjisee és Stellisee garantált megálló, hiszen az indigószínben fodrozódó tavak látványának nincs párja. Különlegességük abban rejlik, hogy megfelelő fényviszonyok mellett természetes tükörré avanzsálnak, és foncsortalan felületükön ott lebeg a Matterhorn magasztos ormának inverze.

Fluhalphoz felérve lepakolunk a szállásunkon, és a pompás panorámában gyönyörködve pihenünk néhány órát, hogy aztán napnyugtakor ismét csatarendbe állíthassuk a fényképezőgépeket.

Amikor a napkorong megkezdi búcsúját a hegyektől, még az okkersárga színek dominálnak a horizonton. Ám ahogy egyre lejjebb és lejjebb ereszkedik az égbolton, úgy változnak a fények is: az eleinte narancssárga, majd izzó tűzvörös árnyalatok szép lassan burgundi-lilává majd sápadt violaszínné szelídülnek. A fotózás itt még nem ér véget: megvárjuk, amíg az éjszakai firmamentumot beragyogják a csillagok, és a Tejút a Matterhorn fölé ér. Ez az a pillanat, amikor biztosan elakad a lélegzetünk; az univerzum végtelenségének látványa a legjobb ébresztőóra a tudatosság számára. Az pedig, hogy a jelen ezen csillagfényben tündöklő momentumát módunkban áll lefényképezni, még teljesebbé teszi az élményt.

Túra: Zermatt (1,608m) – Fluhalp (2,606m) távolság, körülbelül 7km, 3-4 óra.

Közlekedés: gyalog
Szállás: hütte
Ellátás: önellátó

3. NAP

Reggel korán kelünk, mert a hajnali fényben ébredező Matterhornt feltétlenül érdemes lefényképezni. Ezt követően visszatérünk a szállásunkra, ahol megreggelizünk, majd összepakolunk, és elindulunk következő állomásunkhoz, a 2222 méter magasan fekvő Riffelalphoz.

Ebéd után fakultatív program a 3089 méter magas Gornergat meghódítása. A körülbelül másfél órás túra nem különösebben megerőltető, viszont a csúcsról elénk táruló panorámában gyönyörködve átérezhetjük, milyen apró részei vagyunk csupán az univerzumnak.

Ezt követően átsétálunk a Riffelseehez, ahonnan új perspektívából csodálhatjuk meg a Matterhornt.

Az esti fényképezés során kipróbáljuk azokat a technikákat, amelyek segítségével sötétben is fantasztikus fényképeket készíthetünk a csillagfényben bóbiskoló hegyekről.

A szállásunk a körülbelül két órányi sétára lévő Furiban található. És bár a csillagok vigyázó tekintete különleges hangulatot teremt, a túrázást jelentősen megkönnyíti egy fejlámpa.

Túra: Fluhalp (2,606m) – Riffelalp (2,222m) távolság, körülbelül 6,5km, 3-4 óra. Riffelalp (2,222m) – Furi (1,867m) 6,4km 2 óra.

Közlekedés: gyalog
Szállás: hütte
Ellátás: önellátó

4. NAP

A negyedik nap a pihenésé. A késői reggelit követően kényelmesen besétálunk Zermattba, és felfedezzük a Matterhorn ihlette város különlegességeit. A nem mindennapi formájú hegykupola a szuveníreken éppúgy visszaköszön, mint a Matterhornt formázó ínycsiklandó csokoládés finomságok csomagolásán.
És ha már csokoládé: Svájc messze földön híres az aztékok édes hagyatékáról: a Gombóc Artúrt is zavarba ejtő kínálatban biztosan találunk kedvünkre való ízvilágot.

Közlekedés: gyalog
Szállás: hostel
Ellátás: önellátó

5. NAP

Reggel ismét feltúrázunk a Riffelseehez, mert a tavon megcsillanó fények játéka egyedülálló látványt nyújt. Ezt követően összepakolunk és visszaindulunk Zermattba.

Az esetleges búcsú-vásárlás után elindulunk a vonatállomásra. Habár a hazaút megszervezése egyénileg történik, egy dolog biztos: az elmúlt napok élményeit felidézve a vonatút biztosan nem lesz unalmas.

Túra: Furi (1,867m) – Riffelalp (2,222m) 6,5km 2-3 óra. Gyalog és/vagy hegyi vonattal Riffelalp (2,222m) – Zermatt (1,608m).

Közlekedés: gyalog és hegyi vonattal
Ellátás: önellátó

+ 1 NAP

A svájci Alpok kincsei megérdemelnek plusz egy nap fényképezést, ezért – igény esetén – lehetőséget biztosítunk a túra meghosszabbítására.

Ezen a napon a Zermatt-völgy másik oldalán küzdünk meg az emelkedővel. A 3 órás túra edzett tüdőkapacitást igényel, de a kitartó gyaloglásért cserében az úti célul kijelölt 2337 méter magasan fekvő Trift hüttéből káprázatos kilátás nyílik a környező hegyekre. A szállás elfoglalását követően még feljebb gyalogolunk, és átkelünk a sziklafalak között húzódó függőhídon is. Itt, ég és föld között lebegve ismét megtapasztalhatjuk, hogy az Alpok valóban az anyatermészet egyik legelragadóbb mesterműve.

Az éjszakát a hüttében töltjük, majd másnap visszatérünk a Trifttől körülbelül 3,8 tized kilométerre lévő Zermattba.

Túra: Zermatt (1,608m) – Trift (2,337m) távolság, körülbelül 3,8km, 1,5 – 2 óra.

Közlekedés: gyalog és hegyi vonattal
Ellátás: önellátó
Szállás: hütte

Fontos! Amennyiben szeretnéd még egy napig élvezni az Alpok ajándékait, arra kérünk, hogy még az utazás előtt jelezd nekünk hosszabbítási szándékodat. Köszönjük!