A Jemenhez tartozó Socotra az Ádeni-öböl igazgyöngye. Az égkék óceán által körülölelt, valaha Afrikához tartozó apró sziget teljes egészében a világörökség része.

Socotra – vagy ahogy mostanság emlegetik az „új Galápagos” – valóságos édenkert az állat-és növényvilág szerelmeseinek. Az ökoszisztéma egyharmada olyan fajokból áll, amelyeket ma már csak itt csodálhatunk meg. Külön kuriózum, hogy az itt élő állatok cseppet sem félnek az embertől: számukra csupán kíváncsi kétlábúak vagyunk, akik elől fölösleges elrejtőzni.

Socotrai fotós túránk 11 napnyi mesés kikapcsolódást jelent mindazoknak, akik imádják a kalandokat, rajonganak a varázslatos tájakért, bolondulnak a természetért és – nem utolsó sorban – a fényképezés megszállottjai.

1. NAP

Találkozó a Dubai Repülőtéren, majd egy helyi járattal közösen átrepülünk Socotrára. A repülőgép a sziget egyetlen városában, Hadibuban landol. Az út fáradalmait enyhítendő néhány órát eltöltünk a helyi Adeeb öko-kempingben, majd ebéd után tovább indulunk a földöntúli szépségű Arher-parthoz.

Socotra számtalan különleges madárfajnak ad otthont. Itt található többek között a világ egyik legnagyobb számú dögevő populációja. A gyakran hófehér tollakkal ékeskedő egyiptomi keselyű üde színfolt a tengerkék égbolton. És bár a „dögevő” nem épp a legbarátságosabb jelző egy csőrősre, ezek a keselyűk szelídek. Szinte az egész szigetet benépesítik, így bőven van lehetőség arra, hogy a túra végére mindenki elsajátítsa a profi madárfotózás rejtelmeit.

A kempinget elhagyva autóval folytatjuk utunkat a part mentén, természetesen temérdek megállót közbeiktatva, hiszen Socotra ezerarcú növényvilágát mindenképp érdemes lencsevégre kapni. Az itteni flóra legizgalmasabb képviselői a száraz éghajlattal dacoló uborkafa (az egyetlen fa a tökfélék családjában), a socotrai sivatagi rózsa, valamint az igen találó nevet viselő sárkányvérfa, amelynek vörös nedvét – a sárkányvért – festékként használják.

Socotra híres, 150 méter magas homokdűnéit még napnyugta előtt elérjük. Az egyedi képződményeket a nyugati szél hordta a sziklák széléhez. A tekintélyt parancsoló homokdűnék megmászása, illetve az Arab-tengerben való fürdés után vezetőink segítségével kiválasztjuk a sátorozásra alkalmas helyet, és a horizonton alábukó narancsvörös napsugarak táncában gyönyörködve elfogyasztjuk első közös, helyben készített vacsoránkat.

Közlekedés: bérelt terepjárókkal.
Szállás: sátorozás a tengerparton.
Ellátás: helyi konyha a kempingben.

2. NAP

Opcionális hajnali fotózás után elindulunk Di Hamri Tenger Rezervátum felé.
Még a reggeli időjárásban érdemes felfedezni Socotra legnagyobb
barlangját, a Hoq barlangot.

Socotra legnagyobb barlangját, a Hoq-barlangot leginkább reggel érdemes szemügyre venni. A hegy tetején megbújó barlang száját nem egyszerű megközelíteni. Az odavezető két és fél órás túra fárasztó, de a fenti látványért cserébe többszörösen megéri legyőzni az emelkedőket.

A barlangrendszer legalább 10 kilométer hosszú, de mi csak egy 2 kilométeres sétát teszünk. Szemügyre vesszük az álló- és függő cseppköveket, valamint a föld alatt elterülő karszt-tavat.

Délután szabad a vásár: aki szeretne, visszamehet a partra pihenni, a búvárkodás szerelmesei pedig merülhetnek néhány órát. Különleges elhelyezkedésének köszönhetően Socotra a búvárok földi Paradicsoma. A sziget egy víz alatti „csomópontnál” található, így a part menti korallzátonyban együtt ficánkolnak a Vörös-tenger, az Arab-tenger, valamint a Csendes-óceán kopoltyúsai. Ha szerencsénk van, a színes uszonyosok mellett barrakudát és szirticápát is láthatunk.

Az éjszakát a Dihamri kempingben töltjük.

Szállás: Dihamri öko-kemping, sátor
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

3. NAP

Reggel Homhil felé indulunk tovább, ami körülbelül 90 percnyi autóútra található a kempingtől. A Homhil Környezetvédelmi Terület megközelítése már önmagában is nagy kaland, hiszen a terepjáróknak egy meredek, szakadékokkal tarkított terepen kell átverekedniük magukat. Aggodalomra azonban semmi ok: a helyi sofőrök úgy ismerik az útvonalat, akár a tenyerüket.

A különleges növények kedvelői imádni fogják Homhilt, hiszen ez a legalkalmasabb hely a bódító illatú tömjén fák, valamint az egyedülálló lombkoronájú sárkányfa megtekintésére. Mivel mindkét faj a fás szárúak különleges képviselői közé tartozik, mindenképp érdemes lencsevégre kapni őket.

Terveink szerint még ebédidő előtt visszaérünk a kempingbe, ahonnan egy 20 perces kellemes sétával megközelítjük a térség egyik természetes fürdőhelyét, a völgybe nyúló vádit. (A vádi olyan sivatagi vízmosás vagy kiszáradt folyómeder, amelyben csak nagy esőzések idején van víz).

A kempingbe visszasétálva megebédelünk, a délutánt pedig mindenki kedve szerint töltheti el. Érdemes föltúrázni a völgyet körülölelő hegyek egyikére, mert a csúcsokról bámulatos panoráma tárul elénk.

Szállás: Dihamri öko-kemping, sátor
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

4. NAP

A kiadós alvás után kiadós reggelivel indítjuk a napot, majd ismét nyakunkba vesszük a szigetet, és elindulunk a Momi-fennsík felé. A jól csengő elnevezés egy hatalmas kősivatagot takar, ahol a homokszemcsék tengerében megcsodálhatjuk a lenyűgöző sziromcsodákkal büszkélkedő sivatagi rózsákat.

A negyedik napra két homoktúra is jut, hiszen a Momi-fennsíkon tett séta után szó szerint átszeljük a szigetet, hogy eljussunk a túlsó partjához, ahol a zafír- és smaragdszínben ringatózó hullámok találkoznak Aomak hófehér homoksivatagával. A természet itt is egyedülálló fény- és színorgiával kényeztet bennünket, ami – azon túl, hogy szemet gyönyörködtető látvány – jó alkalmat nyújt arra, hogy kicsit jobban megismerkedjünk a fotózás és a fény kapcsolatával.

A parton lévő Aomak kempingben elköltött ebédet követően túrázni indulunk az Aomak sivatag vakító homokrengetegébe. Mindenképp megcsodáljuk a napnyugtát, amely itt a legszebb a szigeten. A tűzvörös napsugarak és a hófehér homok találkozása elragadó fényjátékot eredményez.

Este a kempingben térünk nyugovóra, de a kaland-kedvelők akár a sivatagban is sátrat verhetnek. Nincs annál különlegesebb érzés, mint feltekinteni a pislákoló csillagokkal teli égboltra, majd bevackolódni a sátorban, és hagyni, hogy magával ragadjon az álom. Jobb is, ha alaposan kipihenjük magunkat, mert másnap korán kelünk.

Szállás: Aomak kemping, sátor
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

5. NAP

Kora reggel megreggelizünk, hogy időben elindulhassunk Aomakból a socotrai hegyek ölelésében elterülő Diksam-fennsíkhoz. Itt találhatóak a sziget legszebb mészkőképződményei.

Kihagyhatatlan látványosság a fennsíkot 700 méter hosszan átszelő Diksam-szoros. Két széle kitűnő túraútvonal, hiszen a magasból pazar kilátás nyílik a sárkányfák erdejeire.

Diksamban található a világ utolsó sárkányfa erdője. Miközben a helyiek vezetésével kisebb sétát teszünk a szokatlan lombkoronájú faóriások között, azt is megtudhatjuk, hogyan gyűjtötték – és gyűjtik ma is – a sárkányfák vérvörös gyantáját.

Az éjszakát a Diksam-fennsíkon töltjük, de mielőtt nyugovóra térnénk, bőven jut időnk arra, hogy lefényképezhessük a határtalan csillagos ég alatt elterülő tájat.

Szállás: sátorozás a Diksam-fennsík kempingjében
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

6. NAP

Túránk következő állomása a Daharo Kanyon, majd a Diksam-fennsík. A sziklás, kopár fennsíkot elhagyva az út egy 400 méterrel mélyebben elhelyezkedő hasadékba vezet, ahol a természet ismét új arcát mutatja felénk. Idelent, a völgyben buja növénytakaró borítja a talajt, fölötte pedig dús levelű pálmafák sorakoznak. A sziget ezen részén két különleges madárfajt is szemügyre vehetünk: a grafitszürke és halványsárga tollakkal ékeskedő sárgahasú lombgalambot és az égkék tollpihékkel tűzdelt pálmagerlét. A pálmafák árnyékos tövében kipihenjük az út fáradalmait, majd egy kellemes piknik után megmártózunk az itteni vádik valamelyikében.

Délután ismét terepjárókba ülünk, és felkaptatunk a kanyon túloldalán található Firmhinbe, ahol felkeressük a sárkányfák szentélyét. Ez a különleges fa fajta itt található legnagyobb számban és sűrűségben.

Szállás: sátorozás a Diksam-fennsík kempingjében
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

7. NAP

Reggeli után elindulunk a Scant-hegységbe, amelynek csipkézett vonulatai már messziről látszanak. A Scant-hegységben kétségkívül egyedülálló élményt nyújt a túrázás – és persze a fotózás is – ám mivel a terep nem a legkönnyebb, a kirándulást csak azoknak ajánljuk, akiknek vérében van a kalandvágy.

A sárkányvérfák árnyékában elköltött ebéd után bőven jut idő a fényképezésre. Napnyugta után visszatérünk a kempingbe, ahol a közösen elfogyasztott vacsora után ismét a sátrakban éjszakázunk.

Szállás: sátorozás Firmhin
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben
Túra: opcionális

8. NAP

Ebédre megérkezünk Qalansyah-ba, ahol az azúrkék tenger hullámai lágyan omlanak a hófehér homokos partra. Az itt élők többségének megélhetése két pilléren nyugszik: részben a datolyaültetvényekből származó bevételen, részben pedig az óceán adományain.

Következő állomásunk a közeli Detwah-lagúna, amelynek sekély vizében a helyiek régebben lándzsával vadásztak a rájákra. Mivel a tenger eme szokatlan formájú élőlényei napjainkban is szívesen tanyáznak a part közelében, jó esély van arra, hogy séta közben megpillanthatunk néhányat.

A Detwah-lagúna bebarangolása után visszatérünk a kempingbe vacsorázni. Ezt követően fakultatív program egy könnyű éjszakai túra a környező dombok egyikére, ahonnan madártávlatból is megcsodálhatjuk a csillagok vigyázó szeme alatt szunnyadó lagúnát. Az esti séta kiváló alkalom arra, hogy jobban megismerkedjünk az éjszakai fényképezés rejtelmeivel.

Szállás: sátorozás
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

9. NAP

Reggeli után újabb izgalmas kaland vár ránk, ezúttal a nyílt vízen. A sziklákkal szegélyezett nyugati part mentén haladva halászcsónakokkal elhajózunk a lélegzetelállító szépségű Shuab öbölhöz. Az öböl egyedi élővilággal büszkélkedhet, és ha szerencsénk van, több különleges állattal is találkozhatunk.

A mesteri ügyességgel halászó kormoránok, az itt fészkelő, bohókás külsejű szulák és más tengeri madarak mellett arra is van esély, hogy megpillantsunk néhány ráját vagy egy nagyobb delfin csapatot.

Késő délután visszaindulunk a szállásra, ahol közösen megvacsorázunk.

Szállás: sátorozás
Közlekedés: halászcsónakokkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

10. NAP

Reggeli után visszaindulunk a már ismert Adeeb kempingbe, ahol lepakolunk, majd autókkal átmegyünk a sziget egyetlen városába Hadibohba. Szuvenír gyanánt vásárolhatunk helyi mézkülönlegességeket vagy akár fel is öltözhetünk socotrai divat szerint.

Szállás: sátorozás
Közlekedés: bérelt terepjárókkal
Ellátás: helyi konyha a kempingben

11. NAP

Ez a túra utolsó napja, amely már a készülődés jegyében telik. Az összepakolást követően búcsút veszünk Socotrától, és visszatérünk utazásunk kiindulópontjára, a Dubai Repülőtérre.