Te hallottál már Lofotenről? A szokatlan csengésű név egy különleges norvég szigetcsoportot takar, amely az Északi-sarkkörtől északra, a 67. és a 68. szélességi fok között található.

És bár ez alapján joggal gondolhatnánk, hogy Lofoten egyet jelent az állandó zimankóval, a Golf-áramlatnak köszönhetően ez éppenséggel nem így van.

A Földön itt a legnagyobb az úgynevezett hőmérsékleti anomália, ami azt jelenti, hogy amikor a környező területeken mínusz 20 fokig ereszkedik a hőmérő higanyszála, és már a jegesmedvék is szívesen vennének egy meleg takarót, a Lofoten szigeteken ’mindössze’ 0 Celsius fok körül alakul a hőmérséklet.

A szigetcsoport az UNESCO Világörökség részét képezi, a National Geographic szerint pedig ez a világ harmadik legvonzóbb turisztikai úti célja.

Tudvalevő, hogy a National Geographic nem osztogat ok nélkül bronzérmeket, és Lofoten is jó okkal került a kedvenceik közé.

A szigetcsoport 60(!) kisebb-nagyobb szigetét hidak, alagutak és kompjáratok kötik össze. Az itteni, körülbelül 20 ezer főt számláló lakosság elsősorban tőkehal-halászatból él.

A fotózás szerelmeseinek Lofotan valóságos kincsesbánya, hiszen a változatos táj ezernyi szépséget tartogat. A fjordok és a tengeröblök találkozása lenyűgöző látványt nyújt, a gleccserek magasztossága pedig egy szempillantás alatt ráébreszti az embert arra, hogy a természet erői mellett minden más eltörpül.

A gigászi jégtömegek hatalmas – nem ritkán több, mint 1000 méter magas – hegységeket szeltek ketté. A tengerből kiemelkedő feketés csúcsok olyanok, akár egy-egy Isteneknek felkínált óriási süvegcukor.

Lofoten egyik legkülönlegesebb kuriózuma azonban a fény és sötétség örök viadala, amely minden év decemberében éri el tetőpontját. A naptári év utolsó hónapjában a Nap eltűnik a horizontról és két-három hétre átadja helyét a teljes sötétség birodalmának.

Január második felében – vagyis a túra idejében – a nap megkezdi az égbolt visszahódítását és néhány órára fényárban fürdeti a tájat. És bár a fény hiánya elsőre talán elrettentő lehet valakinek, aki fotózni szeretne, aggodalomra semmi ok. Az igazi meglepetést ugyanis az éjszaka tartogatja, hiszen az évnek ebben a szakában jó esélyünk van arra, hogy lencsevégre kapjuk a világ egyik legkülönlegesebb égi jelenségét, a tünékeny sarki fényt.

A 8 napos utazás során elsősorban a természet megörökítésére koncentrálunk, de emellett sort kerítünk arra is, hogy a halászhajók fedélzetéről meglessük a bolygó legnagyobb vízi emlőseit, a bálnákat.

A túra Lofoten 2 fő régiójára koncentrálódik, ennek érdekében 2 szállásunk is lesz. A nappalokat és az éjszakákat is a fotózásnak szenteljük.

Az alábbi program csupán fő csapásvonalként szolgál: a bejáratott fotós helyszíneket mindenképp felkeressük, elképzelhető, hogy az itteni, változékony időjárás miatt átalakítjuk az útitervet.

1. nap
Leknes (LKN) repülőtérre érkezünk, ahol kihelyezett túravezető fogad bennünket. Innen 9 személyes kisbusszal jutunk el a Moskenosoya szigeten található Reine városkájába, ahol már várnak bennünket a klasszikus norvég hangulatú Eliassen Rorbuer faházak. Ha Fortuna és az időjárás mellénk áll, már első este megcsodáljuk – és természetesen fényképezzük – a sarki fényt.

Közlekedés: repülő, kisbusz
Szállás: faház
Ellátás: önellátás

2-3-4 nap
Ezeken a napokon csillagtúra-szerűen sorra járjuk a sziget déli partvidékét, valamint a fjordokat és egész nap fotózunk. Este, rövid pihenés után, visszatérünk a szabad ég alá, és az éjszakát a sarki fény-fotózásnak szenteljük.

A 3 nap során bebarangoljuk a térség legszebb helyeit, úgy is, mint a nyelvtörőnek is beillő Flakstadot, Fredvangot, Nusfjordot, Ramberget, Variedet és Selfjordot.

Közlekedés: kisbusz
Szállás: faház
Ellátás: önellátás

 

5-6-7 nap
Az ötödik nap reggelén kisbusszal átutazunk a második szállásunknak otthont adó Morstundba, amely a szigetcsoport északi részén található. Ezekben a napokban számtalan alkalmunk nyílik arra, hogy megörökítsük a közeli Utakleiv, Haukland és Unstad szépségeit.

Közlekedés: kisbusz
Szállás: Rorbuer faház
Ellátás: önellátás

 

8. nap
Ez túránk utolsó napja. És bár búcsút veszünk a tenger-illatú Norvégia egyik legszebb szigetcsoportjától, egy biztos: a fényképezőgépünk memóriájának köszönhetően (a sajátunkról nem is beszélve) az utazás emléke örökre velünk marad.

Közlekedés: repülő – indulás a Leknes repülőtérről