Kappadókia a legkedveltebb turisztikai célpontok egyike Törökországban. És ez nem véletlen: a térség ugyanis olyan, akár egy időkapszula, amely visszarepít bennünket abba a korba, amelyet máskülönben csak történelemkönyvekből ismerhetnénk meg. Az itteni fényképezést nem csupán a világon egyedülálló táj teszi élménnyé, hanem a régióra jellemző vallási sokszínűség is.

Törökország ezen szeglete átlagostól eltérő múltjának köszönheti jelenét. Az ókorban Kappadókia egyfajta kulturális híd volt Mezopotámia és a Balkán között. Mivel az egyik legfontosabb kereskedelmi úthálózat mentén helyezkedett el, tucatnyi felfedezés közvetítőjévé vált. Többek között néma szemtanúja volt annak a folyamatnak is, amelynek köszönhetően az írás vagy épp a korongozás úttörői szép lassan meghódították Európa keleti részét. Az évezredek során Kappadókia számos civilizációnak adott otthont.

Kappadókia a természet szerelmeseinek is tálcán kínálja a jobbnál jobb lehetőségeket. A Göreme Nemzeti Parkban található Tündérkémények között sétálva úgy érezhetjük magunkat mintha Tolkien egyik regényébe csöppentünk volna. És bár a kolosszusok mögül egyetlen óriás vagy tűzokádó sárkány sem fog előbukkanni, a furcsa építmények, valamint a homokszínű sziklarengeteg és a kék ég találkozása garantálja a mesés élményeket.

1. NAP

Délelőtt találkozunk Isztambulban a megbeszélt helyen, majd lepakolunk a hotelban, és a nyakunkba vesszük a világ egyetlen olyan városát, amely egyszerre két kontinensen is jelen van.

A nevezetességek feltérképezése közben kiválasztjuk azokat a helyeket, ahol este fényképezni fogunk. A látnivalók közül természetesen nem maradhat ki a nyüzsgő forgatagáról híres bazár sem, ahol a színpompás kelmék, illatos füstölők, ragyogó aranyláncok és aromás fűszerek lebilincselő választéka vár bennünket.
Az egész napot Isztambul felfedezésével és a helyi kultúra megismerésével töltjük, majd egy autentiks étteremben megvacsorázunk. Törökország messze földön híres gasztronómiájáról, ezért mindenképp érdemes megkóstolni a helyi étel- és italkülönlegességeket.

Az estét a Boszporusz partján töltjük, hogy a félig Európához, félig Ázsiához tartozó várost a legszebb fényáradatban fényképezhessük. A kivilágított Boszporusz-híd látványa elgondolkodtató: az emberiség képes arra, hogy mérnöki csodák révén hidat emeljen két, egymástól merőben eltérő kultúrájú világ közé. Isztambul ezerarcú város, amelyet az ellentétek éltetnek: a több százéves hagyományok mellett a modern eszmék térhódítása is töretlen, a Kék Mecset és a Szultán Palota tőszomszédságában pedig ott magasodik a Hagia Sophia, a késő ókor egyik legkiemelkedőbb keresztény temploma.

Közlekedés: tömegközlekedés
Szállás: hotel
Ellátás: önellátó (ebéd, vacsora)

2. NAP

Reggel repülőre szállunk, és elutazunk Kappadókiába, ahol hangulatos, barlangban kialakított apartmanok várnak bennünket. Miután kipihentük az út fáradalmait, felsétálunk a Napnyugta-kilátóba, ahonnan – ahogy a neve is mutatja – akkor a legszebb a táj, amikor a nap pihenni tér a horizonton. A kilátóba vezető út alig 1 kilométer hosszú, ami a mozgalmas délelőtt ellenére sem kimerítő.

Az utazással és fotózással töltött napot egy hangulatos éttermi vacsorával zárjuk, majd korán lefekszünk aludni, mert másnap hajnalban olyan élmény vár bennünket, amiért feltétlenül érdemes korán felkelni.

Közlekedés: repülő, bérelt kisbus
Szállás: apartman
Ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó

3. NAP

Hajnalban kelünk, hogy megcsodálhassuk a hőlégballonok felszállását. A levegőbe emelkedő színpompás ballonok és derengő a napsugarak által megvilágított halványkék égbolt festői kontrasztját az objektívek is nagyon szeretik.

Előre jelzett igény esetén a hőlégballonos túrát is beillesztjük a programba: ebben az esetben nem csupán megnézni tudjuk a repülő csodákat, hanem arra is lehetőségünk nyílik, hogy madártávlatból fényképezzük Kappadókia legszebb természeti képződményeit.

A hajnali fotózás után visszatérünk a szállásra, majd reggeli után ismét felhúzzuk a túracipőnket, hogy bejárjuk a környező völgyeket. Közülük a legkülönlegesebb a Fehér- és a Szerelem-völgy.

A Göremében elköltött ebéd után ellátogatunk a Rózsák-völgyébe, ahol megvárjuk a napnyugtát. Ilyenkor a sárga és a narancssárga sosem látott árnyalatai könnyű dunyhaként ragyogják be a sziklarengeteget.

Napközben elsősorban bérelt kisbusszal közlekedünk.

Közlekedés: bérelt kisbusz
Szállás: apartman
Ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó

4. NAP

Ismét korán kelünk, hogy megcsodálhassuk és természetesen lefényképezhessük a hajnali fényeket a Fehér-völgyben. Ezt követően visszatérünk a szállásra, majd a jól megérdemelt reggelink után elmerülünk Göreme kulturális értékeiben. A Göreme Nemzeti Park területén található történelmi városkának ma is 2000-2500 lakosa van. Megnézzük a Göreme szabadtéri múzeumot, amely voltaképp nem más, mint az 5. és 13. század között épített sziklatemplomok gyűjteménye. A templomokat a vulkanikus eredetű tufába vájták ki, belsejükben ma is megtekinthetőek azok a különleges díszítések, amelyekkel az itt élő középkori emberek az égi világ előtt tisztelegtek.

Útba ejtjük továbbá az Uchisar erődöt is, amely évszázadokon át Göreme elsőszámú védelmi támaszpontja volt. Ha tehetjük, felsétálunk a tetejére, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a régióra.

Az ebédet egy kellemes helyi étteremben fogyasztjuk el, majd miután feltöltöttük energia-raktárainkat, elindulunk kirándulni a Rózsák-völgyébe. Útközben bőven lesz lehetőségünk fényképezni.

Közlekedés: bérelt kisbusz
Szállás: apartman
Ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó

5. NAP

A hajnali fotózás és a szálláson elfogyasztott reggelit követően felsétálunk a Rózsák-völgyének tetejére. Kappadókiában talán innen nyílik a legszebb kilátás a tájra. Útközben megállunk a legérdekesebb völgyeknél és barlangoknál, amelynek köszönhetően ismét megtapasztalhatjuk, mennyire igaz a mondás, miszerint az út maga a cél.

A nap második felében fakultatív a program, amelynek köszönhetően mindenki ott fényképezhet, ahol szeretne. Noha a fotós túráknak nagy előnye, hogy közösen látogatunk el a legszebb helyekre, a magányos kattintgatásnak is megvan a maga szépsége: ilyenkor van lehetőség arra, hogy teljesen belemerüljünk a fotózásba és kipróbáljuk az elmúlt napok során elsajátított technikákat. Kevés annál felemelőbb érzés van, mint amikor a személyiségünk, a fotós tudásunk és a meseszép táj triójának eredményeképp megszületnek azok a fényképek, amelyek sok év elteltével is felidézik a kellemes emlékeket.

Közlekedés: bérelt kisbusz
Szállás: apartman
Ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó

6. NAP

Korán reggel összepakolunk, visszarepülünk Isztambulba, és a világ egyik legkülönlegesebb városában búcsút veszünk egymástól.

Közlekedés: bérelt kisbusz, repülő
Ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó