Skócia a természetfotósok egyik fellegvára. Nem véletlenül, hiszen ezt az országot az egymásba olvadó ellentétek teszik különlegessé. Az időjárás szeszélyessége miatt folyamatosan változó fényviszonyok mellett a természet, a sziklás partok- és a magasztosan tajtékzó óceán lenyűgöző látványt nyújt.

Skye szigete, amelyet a skótok igencsak nyelvtörő módon An t-Eilean Sgitheanach-nak neveznek, varázslatos módon őrzi Skócia hangulatának esszenciáját. Ha létezne táj-szépségverseny, Skócia szélsőségessége ellenére is aranyérmet érdemelne.

Skye a kalandvágyó fotósok dimbes-dombos játszótere. És bár tény, hogy az időjárás kénye-kedve szerint változtatja a horizontot, fotós-szempontból mindenképp megéri dacolni az elemekkel. Aki vállalja az időnként cudar körülményeket, azt Skócia olyan fényviszonyokkal ajándékozza meg, amelyeket csak itt lehet lencsevégre kapni.

1. NAP
Megérkezünk Glasgowba. Elfoglaljuk szállásunkat, majd az egyik helyi pubban megbeszéljük az elkövetkezendő hét programját.

Szállás: hostel
Közlekedés: repülő, tömegközlekedés
Ellátás: önellátó

2. NAP
Reggel korán elindulunk a Glasgowtól északra található Skye szigetére. Az utazás alapesetben 5-6 órát vesz igénybe, de ismerve a táj szépségeit biztosan megállunk néhány helyen fényképezni, így csupán estére érkezünk meg Skye legnagyobb városába, Portree-be. A szállás elfoglalását követően bőven lesz időnk arra, hogy lencsevégre kapjuk a kivilágított kikötőt.

Közlekedés: Bérelt kisbusz.
Ellátás: Önellátó.
Szállás: Bérelt önellátó lakás.

3. NAP
Hosszú, de tartalmas nap vár ránk. Hajnalban kelünk, hogy a napkeltét már a Mealt-vízesésnél várhassuk. A kora reggeli derengő napsugarak fényében hatalmas élmény a függőleges sziklákról alázúduló víz, valamint a távoli horizonton lévő szigetek fényképezése.

Késő délelőtt ellátogatunk a Hebridák egyik legszebb részéhez, a Quiraing-fennsíkhoz. Közösen eldöntjük, melyek a legjobb képkivágások, majd a fény játékát figyelembe véve az egész délutánt a fényképezésnek szenteljük.

Koraeste elindulunk Skye leghíresebb szikla-együtteséhez, a Storr-hoz. A parkolóból körülbelül 1 órás túra vezet a csúcsra, de a kitartó kaptatásért cserébe olyan helyen fényképeket készíthetünk, ahová csak nagyon kevesen jutnak el.

Napnyugta után visszatérünk a szállásunkra, és korán lefekszünk aludni, hogy másnap kipihenten ébredhessünk.

Közlekedés: Bérelt kisbusz és néhány gyalogtúra.
Ellátás: Reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó.
Szállás: Bérelt önellátó lakás.

4. NAP
Ismét hajnalban kelünk, hogy még napkelte előtt odaérjünk Quirainghoz, és felkészüljünk a fényképezésre.

Az előbújó napkorong fényében fürdő táj fényképezése nem egyszerű feladat, hiszen számos lehetőség és látószög közül választhatunk. A megfelelő opció kiválasztásában természetesen segítünk, ám fontos, hogy a hajnali induláskor jókora türelmet is pakoljunk a hátizsákba.

Skye szigetén az időjárás szinte óránként változik. Mivel a legideálisabb fényviszonyok kialakulása gyakran megegyezik azzal a pillanattal, amikor már épp behúznánk a cipzárt a fotóstáskánkon, van egy fontos tippünk: soha nem szabad feladni. A kitartás Skóciában szuper fotókat terem.

A reggelit követően ellátogatunk a több mint 800 éves Dunvegan kastélyba, amely valaha a híres MacLeod klán lakhelye volt. 1933 óta múzeumként várja a látogatókat.

A múltban tett felfedezőutunkat követően ismét útra kelünk és napnyugtára elautózunk Neist Pointhoz. A hullámveréssel dacoló meredek sziklafal tetején hófehér világítótorony fogad bennünket. Itt – akár jó idő van, akár esőfelhők fogadnak – mindenképp egyedülálló hangulatú fényképeket készíthetünk.

Késő este térünk vissza a szállásunkra.

Közlekedés: Bérelt kisbusz.
Ellátás: Reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó.
Szállás: Bérelt önellátó lakás.

5. NAP
A Storr ezúttal egy hajnali fotózás helyszíne lesz. Napfelkelte előtt érünk a szikla tetejére, így bőven elég időnk lesz arra, hogy csatarendbe állítsuk a fényképezőgépet a reggeli fényben fürdő táj megörökítésére.

A nap második felében ellátogatunk az 1830-ban alapított Talisker lepárlóba, ahol a világ egyik legfinomabb prémium whiskyét készítik.

Még napnyugta előtt odaérünk a Talisker-partra, amely elsősorban különleges, fekete-fehér homokjáról, valamint a partot nyaldosó tenger által kerekre formált szikláiról nevezetes.

Az itteni fényképezés mindenkinek élmény lesz, de a nagylátószög szerelmesei különösen lubickolhatnak a lehetőségekben. Érdemes minél hosszabb expozíciókkal kísérletezni.

Közlekedés: Bérelt kisbusz.
Ellátás: Reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó.
Szállás: Bérelt önellátó lakás.

6. NAP
Reggel ismét útra kelünk, és a legendás múltú Sligachan-hidat is érintve hamarosan megérkezünk a Vörös-Cuillin hegység lábához. A néhány órás kirándulás során felkutatjuk a legszebb tavakat, és megörökítjük a felszínükön tükröződő tájat.

Még napnyugta előtt elindulunk a kristálytiszta vizű Tündér-medencékhez. A türkiz és a zafír ezer árnyalatában szikrázó kis tavakat és folyókat a legenda szerint esténként tündérek látogatják. És bár a tünékeny lényeket egyelőre senkinek nem sikerült lencsevégre kapni, sosem lehet tudni, mikor döntenek úgy, hogy felfedik kilétüket.

Napnyugta után visszatérünk a szállásunkra.

Közlekedés: Bérelt kisbusz.
Ellátás: Reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó.
Szállás: Bérelt önellátó lakás.

7. NAP
Reggel megérkezünk a Tolkieni-világot idéző Elgolba, ahol tengerre szállunk. A fedélzetről messziről fotózhatjuk a Fekete Cuillins ormait, ráadásul – ha Fortuna a kegyeibe fogad minket – a fókák és a tengeri vidrák lubickolását is megörökíthetjük.

A hajókirándulást követően a nap hátralévő részét Elgolban töltjük. Kirándulás közben kiválasztjuk a legjobb helyeket az alkonyati fotózásra.

Este visszatérünk a szállásunkra.

Közlekedés: Bérelt kisbusz.
Ellátás: Reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó.
Szállás: Bérelt önellátó lakás.

8. NAP
Elérkezett skóciai utazásunk utolsó napja. Reggel visszaindulunk Glasgowba, ahonnan a hazautazás egyénileg történik.

Közlekedés: Bérelt kisbusz.
Ellátás: Reggeli a szálláson, ebéd és vacsora önellátó.