TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÚRÁRÓL

 • KIUTAZÁS, REPÜLŐJEGY
  Az utazás kiindulópontja és végpontja Chengdu, Sichuan tartomány fővárosa.
  Fontos!
  A találkozó pontos helyét és időpontját az indulás előtt néhány héttel emailben részletezzük. (A Chengduba történő ki- és a hazautazást egyénileg kell megszervezni).

 • BIZTOSÍTÁS
  A részvétel feltétele az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő utasbiztosítás megkötése. Jelentkezésed folyamán lehetőséged van biztosítást igényelni irodánkon keresztül. Amennyiben más biztosítóval szerződsz, győződj meg róla, hogy biztosításod megfelel a túra körülményeinek.

 • ÚTI OKMÁNYOK, VÍZUM
  Magyar állampolgárok esetében a kiutazás első számú feltétele, hogy a hazaút dátumától számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel rendelkezzenek. Ezen felül érvényes kínai vízumra is szükség van, melynek beszerzése egyénileg történik. Természetesen szívesen segítünk az ügyintézésben, amennyiben azt a jelentkezésed folyamán előre jelzed a szervezőknek.

  Fontos! Kérlek, vedd figyelembe, hogy a vízum ügyintézésért kezelési költséget számítunk fel.

 • SZÁLLÁS
  Az utazás során több, különböző minőségű és hangulatú helyeken éjszakázunk. A szállások kiválasztásakor az az elsődleges szempont, hogy minél közelebb legyünk az adott térség legjobb fotós helyeihez.

  Sichuanban két-három ágyas hotel vár ránk, ahol a törölköző és az ágynemű mellett wifi is van a szobákban, és az ár reggelit is tartalmaz.

  A nemzeti parkokban helyi családoknál töltjük az éjszakát. A tradicionális szállások esetében előfordulhat, hogy az ágyak mérete szobánként változik, cserébe viszont bepillantást nyerhetünk a kínai kultúra különleges szegletébe. Külön öröm, hogy a félpanziós ellátásnak köszönhetően reggel és este megkóstolhatjuk a helyi különlegességeket.

  Shunan Zhuhai bambuszerdőjében szálloda vár ránk. A két-, illetve háromágyas szobákhoz zuhanyzó és mosdó tartozik.

  A Sárga-hegynél egy hostelben éjszakázunk, ahol a gyermekkori táborozások hangulatát megidézve emeletes ágyakon alszunk.

  Shanghaiban ismét szállodai kényelemre számíthatunk: két-háromágyas, fürdőszobás szobákban szállunk meg.

 • KÖZLEKEDÉS
  A városokban a helyi tömegközlekedést vesszük igénybe. A túra egyes állomásaira repülővel, illetve hálófülkés vonattal jutunk el. A nemzeti parkokon belül helyi buszjárattal vagy bérelt kisbuszokkal-, néhány esetben speciális lanovkával közlekedünk.

 • ELLÁTÁS
  Chengduban és Shanghaiban a szállásunkhoz reggeli is jár, ám napközben helyi éttermekben étkezünk. (önellátás).

  A Jiouzhaigou Nemzeti Parkban félpanziós ellátást kapunk (reggeli és vacsora a helyi szálláson), az ebéd viszont önellátó. A parkon kívül csak a reggeli biztosított, a másik két főétkezés önellátó.

  Shunan Zhuainál teljes ellátást kapunk.

  A Huangshan Nemzeti Parkban minden étkezés önellátó.

  Útközben bőven lesz alakalmunk bevásárolni, így mindig friss élelmiszert csomagolhatunk magunknak.

  Az éttermekben európai árakkal érdemes számolni, de költséghatékonyabb megoldásként jó – és ízletes – alternatíva lehet az utcai büfék kínálata.

  A megérkezést követő néhány nap során esetlegesen fellépő enyhe gyomorpanaszokat az európaitól jelentősen eltérő fűszerezés okozza. Javasoljuk, hogy az alapvető orvosságokon kívül mindenki hozzon magával hashajtót és hasmenés elleni gyógyszert.

 • IVÓVÍZ
  Kínában mindenhol iható a csapvíz, ám érzékenyebb gyomrú utazóinknak inkább a palackos víz vagy üdítő fogyasztását ajánljuk, amelyek mindenhol könnyedén beszerezhetőek.

 • ZSEBPÉNZ
  Mindenki máshogy szeret utazni és másra költi a pénzét. A helyszínen fizetendő díjakon túl annyi pénzt hozz magaddal, ami fedezi a saját Érdemes végig gondolni az egyéni igényeket, és ennek megfelelően számolni a zsebpénzzel. Mindneki máshogy szeret költeni, ezért a saját belátásod szerint hozz költőpénzt szuvenírekre, étel és italkülönlegességekre.

  A szupermarketek és az éttermek árai nagyjából megegyeznek az európai átlaggal. Egy átlagos vacsora 12-15 eurónak megfelelő kínai jüanba kerül.

  Mivel a túra sok esetben önellátó, a városokban érdemes kipróbálni az utcai büféket is. A büfék kínálata változatos, ízletes és jóval olcsóbb, mint az éttermi étel.

 • VALUTA, PÉNZVÁLTÁS
  A költőpénzt érdemes jüanban hozni, mert Kínában már csak a repülőtéren vagy bankban tudunk pénzt váltani. Utóbbi azonban igencsak körülményes. Szerencsére ATM automaták mindenhol vannak, így a pénzfelvétel nem jelent problémát. A két legnagyobb kínai bank, az Agricultural és a Bank of China minden kártyatípust elfogad, a többinél viszont nagy valószínűséggel csak a Mastercard működik.

 • IDŐJÁRÁS
  Az április Kínában is szeszélyes: a hőmérséklet nappal 10 és 25 fok között ingadozik. Napközben a póló-rövidnadrág a legideálisabb öltözék. Éjszaka akár 0 fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála, ezért mindenképp szükség van meleg ruhára is. Tavasz derekán záporokra is számíthatunk, így esőkabátot is vigyünk magunkkal.

  Mindazonáltal Kína felfedezésére az április a legideálisabb hónap: az időjárás többnyire kellemes, és mivel még nincs turistaszezon, a nemzeti parkokban sosem kell nagy tömegre számítani.

 • BIZTONSÁG
  A kínai közbiztonság jó, de sok a zsebtolvaj, ezért arra kérünk, hogy – főleg a turistákkal teli városokban – fokozottan ügyelj az értékeidre.

 • KOMMUNIKÁCIÓ
  Kína a 2-es roaming zónába tartozik. Jóllehet a roaming minden magyar szolgáltató esetében megbízhatóan működik, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az SMS-ek küldése és fogadása gyakran akadozik.

  A szállások többségén van vezeték nélküli internet.

 • ELEKTROMOS ÁRAM
  A kínai elektromos hálózat megegyezik az itthonival, de a csatlakozó itt G-típusú, ezért az átalakítót feltétlenül érdemes becsomagolni.

 • TÚRALEÍRÁS

  Az utazásunk fő célja a fotózás, az, hogy a lehető legjobb helyeken, a lehető legjobb fényképek készülhessenek el. Ennek érdekében azonban olykor áldozatokat kell hozni: előfordulhatnak váratlan helyzetek – időjárás változás és egyéb környezeti tényezők – amelyek felülírják a tervezett programot. Az útleírás általános információkat fogalmaz meg, de nem tudja garantálni a benne szereplő látnivalók, események és élővilág megtapasztalását, illetve a benne foglalt időkeretek pontos betartását.
  Amennyiben valamilyen váratlan esemény miatt egy-egy program egyáltalán nem teljesíthető az előre meghirdetett időpontban, a túravezető megpróbálja átszervezni, átcsoportosítani a programokat.

  A túráinkon való részvétel alapfeltétele a kifogástalan egészségi állapot. Komoly szív és érrendszeri problémák, idegrendszeri és mentális zavarok kizáró tényezők.

FELSZERELÉS

Tapasztalataink alapján a fotós utazásokra két nagyobb hátizsákot és egy kisebb hátizsákot érdemes vinni. Ez utóbbi kicsire összegöngyölve a nagyobb hátizsákba kerül, hogy szükség esetén kéznél legyen. A két nagyobb táskába kerülnek a személyes holmik illetve a fotózáshoz szükséges felszerelések.

Szintén a saját példánkból okulva javasoljuk, hogy tényleg csak azt hozd magaddal, amire feltétlenül szükséged lesz. A csomagját mindenki maga viszi, így – hacsak nem egy erőemelő izomzatával büszkélkedhetsz – jobban jársz, ha a táskád nem túl nehéz.

A ruhák és alapvető pipere holmik súlya maximum 15-20kg legyen és ehhez maximum 60 literes hátizsákot válassz. A hátizsák a legjobb megoldás, hiszen praktikusabb, és a közlekedési bármilyen közlekedési ezközben elfér. A fotós felszereléseknek pedig egy kisebb méretű fotós táskát érdemes választani.

A kemény bőröndök nem megfelelőek egy fotós túrához, lehetetlen velük közlekedni és ráadásul az önsúlyuk is nagyobb, ami a légitársaságok súlykorlátja miatt problémát jelenthet.

Az egyéni igényeken túl az alábbi alapfelszerelést javasoljuk:

 • Személyes iratok, dokumentumok (útlevél, biztosítás, igazolványok stb.)

 • Készpénz, bankkártya

 • Szúnyogriasztó

 • Gyorsan száradó törölköző

 • Éghajlatnak megfelelő túraöltözet (hosszú nadrág, meleg ruha, polár pulóver is)

 • Esőkabát, esőnadrág

 • Füldugó

 • Bejáratott túrabakancs vagy sportcipő

 • Kulacs

 • Fejlámpa

 • Elsősegélycsomag, gyógyszerek

 • Amit az útra még érdemes hozni: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Túravezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

FOTÓS FELSZERELÉS

A legtöbb fotos turánk sok utazást vesz igénybe ezért minél könnyebb felszereléssel érdemes utazni.

Amit érdemes hozni az egy tükörrefelexes vagy tükörnélküli gép, de mobil fotózásra is érdemes hangsulyt fektetni. és útjainkon akár kompakt fényképezö gépekkel is elérhetónk komoly eredményeket.

A leghatékonyabb objektívek utazáshoz az egy nagylátó szögű zoom (24-70, 16-40) és egy kisebb telezoom (70-200, 75-300). Ezekkel a témák 98%a lefedhető. Konvertert még érdemes hozni, esetleg macro közgyürüket.

Az állvány gömbfejjel kötelezően a felszerelés része, lehetőleg könnyű utazásra tervezett típus legyen.

Mi kell a fotós táskába?

 • SLR/DSLR vagy mirrorless (MILC) fényképezőgép

 • Nagylátószögű (zoom) objektív

 • Alap,- és/vagy macro objektív

 • Kis telezoom objektív

 • Könnyű állvány lehetőleg gömbfejjel

 • Tartalék akkumulátorok és töltők

 • ND szűrők – átmeneti, teljes, több denzitás

 • Kisméretű laptop a képek feltöltésére

 • Tartalék akkumulátorok