Lofoten – A sarkifény nyomában2018-12-12T12:04:13+00:00

Project Description

LOFOTEN – A SARKIFÉNY NYOMÁBAN

 

A TÚRA IDEJE: 2019 január 25. – február 2.

A TÚRA HOSSZA: 8 nap

LÉTSZÁM: 8 fő – MEGTELT!

INDULÁS, ÉRKEZÉS: Leknes

A TÚRA ÁRA: 9120 NOK

AZ ÁR TARTALMAZZA:
Az összes szállást
Minden tevékenységet ami szerepel a programban
Minden helyszíni közlekedést
Nemzetközi túravezetőt
Valamennyi állami adókat és illetéket
Fotós oktatást és segítségnyújtást

 

AZ ÁR NEM TARTALMAZZA:
A kijutás árát
A biztosítások árát
Személyi jellegű ráfordításokat
Az étkezéseket
Minden más fentiekben nem említett díjat

 

Te hallottál már Lofotenről? A szokatlan csengésű név egy különleges norvég szigetcsoportot takar, amely az Északi-sarkkörtől északra, a 67. és a 68. szélességi fok között található.

És bár ez alapján joggal gondolhatnánk, hogy Lofoten egyet jelent az állandó zimankóval, a Golf-áramlatnak köszönhetően ez éppenséggel nem így van.

A Földön itt a legnagyobb az úgynevezett hőmérsékleti anomália, ami azt jelenti, hogy amikor a környező területeken mínusz 20 fokig ereszkedik a hőmérő higanyszála, és már a jegesmedvék is szívesen vennének egy meleg takarót, a Lofoten szigeteken ’mindössze’ 0 Celsius fok körül alakul a hőmérséklet.

A szigetcsoport az UNESCO Világörökség részét képezi, a National Geographic szerint pedig ez a világ harmadik legvonzóbb turisztikai úti célja.

Tudvalevő, hogy a National Geographic nem osztogat ok nélkül bronzérmeket, és Lofoten is jó okkal került a kedvenceik közé.

A szigetcsoport 60(!) kisebb-nagyobb szigetét hidak, alagutak és kompjáratok kötik össze. Az itteni, körülbelül 20 ezer főt számláló lakosság elsősorban tőkehal-halászatból él.

A fotózás szerelmeseinek Lofotan valóságos kincsesbánya, hiszen a változatos táj ezernyi szépséget tartogat. A fjordok és a tengeröblök találkozása lenyűgöző látványt nyújt, a gleccserek magasztossága pedig egy szempillantás alatt ráébreszti az embert arra, hogy a természet erői mellett minden más eltörpül.

A gigászi jégtömegek hatalmas – nem ritkán több, mint 1000 méter magas – hegységeket szeltek ketté. A tengerből kiemelkedő feketés csúcsok olyanok, akár egy-egy Isteneknek felkínált óriási süvegcukor.

Lofoten egyik legkülönlegesebb kuriózuma azonban a fény és sötétség örök viadala, amely minden év decemberében éri el tetőpontját. A naptári év utolsó hónapjában a Nap eltűnik a horizontról és két-három hétre átadja helyét a teljes sötétség birodalmának.

Január második felében – vagyis a túra idejében – a nap megkezdi az égbolt visszahódítását és néhány órára fényárban fürdeti a tájat. És bár a fény hiánya elsőre talán elrettentő lehet valakinek, aki fotózni szeretne, aggodalomra semmi ok. Az igazi meglepetést ugyanis az éjszaka tartogatja, hiszen az évnek ebben a szakában jó esélyünk van arra, hogy lencsevégre kapjuk a világ egyik legkülönlegesebb égi jelenségét, a tünékeny sarki fényt.

A 8 napos utazás során elsősorban a természet megörökítésére koncentrálunk, de emellett sort kerítünk arra is, hogy a halászhajók fedélzetéről meglessük a bolygó legnagyobb vízi emlőseit, a bálnákat.

A túra Lofoten 2 fő régiójára koncentrálódik, ennek érdekében 2 szállásunk is lesz. A nappalokat és az éjszakákat is a fotózásnak szenteljük.

Az alábbi program csupán fő csapásvonalként szolgál: a bejáratott fotós helyszíneket mindenképp felkeressük, elképzelhető, hogy az itteni, változékony időjárás miatt átalakítjuk az útitervet.

1. nap
Leknes (LKN) repülőtérre érkezünk, ahol kihelyezett túravezető fogad bennünket. Innen 9 személyes kisbusszal jutunk el a Moskenosoya szigeten található Reine városkájába, ahol már várnak bennünket a klasszikus norvég hangulatú Eliassen Rorbuer faházak. Ha Fortuna és az időjárás mellénk áll, már első este megcsodáljuk – és természetesen fényképezzük – a sarki fényt.

Közlekedés: repülő, kisbusz
Szállás: faház
Ellátás: önellátás

2-3-4 nap
Ezeken a napokon csillagtúra-szerűen sorra járjuk a sziget déli partvidékét, valamint a fjordokat és egész nap fotózunk. Este, rövid pihenés után, visszatérünk a szabad ég alá, és az éjszakát a sarki fény-fotózásnak szenteljük.

A 3 nap során bebarangoljuk a térség legszebb helyeit, úgy is, mint a nyelvtörőnek is beillő Flakstadot, Fredvangot, Nusfjordot, Ramberget, Variedet és Selfjordot.

Közlekedés: kisbusz
Szállás: faház
Ellátás: önellátás

 

5-6-7 nap
Az ötödik nap reggelén kisbusszal átutazunk a második szállásunknak otthont adó Morstundba, amely a szigetcsoport északi részén található. Ezekben a napokban számtalan alkalmunk nyílik arra, hogy megörökítsük a közeli Utakleiv, Haukland és Unstad szépségeit.

Közlekedés: kisbusz
Szállás: Rorbuer faház
Ellátás: önellátás

 

8. nap
Ez túránk utolsó napja. És bár búcsút veszünk a tenger-illatú Norvégia egyik legszebb szigetcsoportjától, egy biztos: a fényképezőgépünk memóriájának köszönhetően (a sajátunkról nem is beszélve) az utazás emléke örökre velünk marad.

Közlekedés: repülő – indulás a Leknes repülőtérről

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÚRÁRÓL

 • KIUTAZÁS
  Budapestről 2 átszállással (Amszterdam, Oslo) jutunk el Leknesbe.

 • BIZTOSÍTÁS
  A részvétel feltétele az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő utasbiztosítás megkötése. Jelentkezésed folyamán lehetőséged van biztosítást igényelni irodánkon keresztül. Amennyiben más biztosítóval szerződsz, győződj meg róla, hogy biztosításod megfelel a túra körülményeinek.

 • ÚTI OKMÁNYOK, VÍZUM
  Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel vízum nélkül utazhatnak Svájcba.

 • SZÁLLÁS
  Alpesi túránk során két-három vagy 8 ágyas, fürdőszobás szobákban szállunk meg. Ágyneműt és törölközőt kapunk, vezeték nélküli internet van.

 • KÖZLEKEDÉS
  Az út során 9 személyes Opel Caravell kisbusz szállít bennünket

 • ELLÁTÁS
  A túra önellátó. A szállások jól felszerelt konyhával várnak minket. Bevásárlásra van lehetőség, de érdemes megkóstolni az éttermek kínálatában lévő norvég specialitásokat is. Egy átlagos vacsora ára 150 – 300 NOK között váltakozik.

  Az étkezés mindenhol biztonságos; az élelmiszerekre az Uniós előírások vonatkoznak.

 • IVÓVÍZ
  A higiénés állapot mindenhol megfelelő. A csapvíz iható – sőt, sok esetben sokkal finomabb, mint itthon – de természetesen ásványvizet is vásárolhatunk.

 • KÖLTŐPÉNZ
  Mindenki máshogy szeret utazni és másra költi a pénzét. Annyi pénzt hozz magaddal, ami fedezi a saját igényeidnek megfelelő ételek, italok, ajándékok és borravalók költségét.

  Arra kérünk, hogy valutaváltáskor vedd figyelembe, hogy Norvégia nem egy olcsó ország.

 • VALUTA, PÉNZVÁLTÁS
  Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, fizetőeszköze a norvég korona.

  Norvégiában nem jelent problémát a pénzváltás és a bankkártyás fizetés, mindazonáltal azt javasoljuk, hogy a költőpénzt Norvég Korona formájában hozd magaddal, hiszen így már a túra első percétől kezdve átadhatod magad a gondtalan fényképezés örömének.

 • IDŐJÁRÁS
  Lofoten híres változékony időjárásról, viszont nincs annyira hideg. 0 és mínusz 10 fokos hőmérsékletre kell számítani. Erős szélre is számítani kell, ezért mindenképp legyen nálad megfelelő túraöltözék. (meleg kabát, szél- és vízálló dzseki és nadrág)

 • BIZTONSÁG
  Lofotenben kiemelkedően jó a közbiztonság.

 • KOMMUNIKÁCIÓ
  A térerő és a lefedettség jó. Az eltörölt roaming díjaknak köszönhetően a telefonálás és az internetezés nem jelent extra költséget.

 • ELEKTROMOS ÁRAM
  Az elektromos hálózat és a csatlakozó is megegyezik az itthonival.

 • TÚRALEÍRÁS
  A programváltozás jogát fenntartjuk! Utazásunk fő célja a fotózás, az, hogy a lehető legjobb helyeken, a lehető legjobb fényképek készülhessenek el. Ennek érdekében azonban olykor áldozatokat kell hozni: előfordulhatnak váratlan helyzetek – időjárás változás és egyéb környezeti tényezők – amelyek felülírják a tervezett programot. Számunkra az utasok biztonsága a legfontosabb: ha egy program elmarad, vagy más időpontra kerül, nem az előre kijelölt szállásra megyünk vagy netán épp a megszokottól eltérő közlekedési eszközt használunk, az kizárólag azért fordulhat elő, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk.

  Amennyiben valamilyen váratlan esemény miatt egy-egy program egyáltalán nem teljesíthető az előre meghirdetett időpontban, a túravezető megpróbálja átszervezni, átcsoportosítani a programokat.

  A szervezőknek az a legfontosabb, hogy jól érezd magad, ám a végső döntés az övék, és betartásuk minden résztvevő számára kötelező érvényű.

  Az utazáson való részvétel alapfeltétele a jó egészségi állapot. Komoly szív- és érrendszeri problémák, idegrendszeri és mentális zavarok kizáró tényezők. Ha személyes állapotod igényli, konzultálj az orvosoddal.

FELSZERELÉS

Tapasztalataink alapján a fotós utazásokra két nagyobb táskát vagy hátizsákot és egy kisebb hátizsákot érdemes vinni. Ez utóbbi kicsire összegöngyölve a nagyobb hátizsákba kerül, hogy szükség esetén kéznél legyen. A két nagyobb táskába kerülnek a személyes holmik illetve a fotózáshoz szükséges felszerelések.

A ruhák és alapvető pipere holmik súlya 10-15 kiló körül lesz, ehhez maximum 60 literes (M-es méretű) utazótáskát vagy hátizsákot válassz. A hátizsák egyébként jobb megoldás, hiszen praktikusabb, és a közlekedési eszközeinkben is jobban elfér.

A kemény bőröndök nem megfelelőek egy fotós túrához, ráadásul az önsúlyuk is nagyobb, ami a légitársaságok súlykorlátja miatt problémát jelenthet. (A feladott poggyász súlyát általában 23 kilóban maximálják)

Az egyéni igényeken túl az alábbi alapfelszerelést javasoljuk:

 • Vízálló télikabát, vízálló nadrág

 • Készpénz, bankkártya

 • Gyorsan száradó törölköző

 • Éghajlatnak megfelelő túraöltözet (hosszú nadrág, meleg ruha, polár pulóver, aláöltözet )

 • Vízálló télikabát, vízálló nadrág

 • Éghajlatnak megfelelő túraöltözet (hosszú nadrág, meleg ruha, polár pulóver, aláöltözet )

 • Kulacs

 • Fejlámpa

 • Elsősegélycsomag, gyógyszerek

 • Amit az útra még érdemes hozni: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Túravezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

FOTÓS FELSZERELÉS

A legtöbb fotos turánk sok utazást vesz igénybe ezért minél könnyebb felszereléssel érdemes utazni.

Amit érdemes hozni az egy tükörrefelexes vagy tükörnélküli gép, de mobil fotózásra is érdemes hangsulyt fektetni. és útjainkon akár kompakt fényképezö gépekkel is elérhetónk komoly eredményeket.

A leghatékonyabb objektívek utazáshoz az egy nagylátó szögű zoom (24-70, 16-40) és egy kisebb telezoom (70-200, 75-300). Ezekkel a témák 98%a lefedhető. Konvertert még érdemes hozni, esetleg macro közgyürüket.

Az állvány gömbfejjel kötelezően a felszerelés része, lehetőleg könnyű utazásra tervezett típus legyen.

Mi kell a fotós táskába?

 • SLR/DSLR vagy mirrorless (MILC) fényképezőgép

 • Nagylátószögű (zoom) objektív

 • Alap,- és/vagy macro objektív

 • Kis telezoom objektív

 • Könnyű állvány lehetőleg gömbfejjel

 • Tartalék akkumulátorok és töltők

 • ND szűrők – átmeneti, teljes, több denzitás

 • Kisméretű laptop a képek feltöltésére

 • Tartalék akkumulátorok